"Ekspoze" Kanađanina koji će biti upravnik zgrade u Srbiji - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Ekspoze” Kanađanina koji će biti upravnik zgrade u Srbiji

Kanađanin Karl Džordž Land, koji od 2007. godine živi u Srbiji, jedan je od kandidata za profesionalne upravnike zgrada koji su prošli obuku i obezbedili licencu. Njegova namera je da u zgradu koja će mu biti poverena uvede red po ugledu na uslove u kojima je živeo u Kanadi.

Land i još 190, od ukupno 221 kandidata upravo su prošli obuku u prvom “ispitnom roku” u Privrednoj komori Srbije i obezbedili licence za profesionalne upravitelje zgrada. Licence će dobiti 21. avgusta.

Oni su prošli obuku u vezi sa pravnim okvirom, administracijom, finansijama, ali i konstruktivnim elementima zgrada, protivpožarnom zaštitom, procedurama i ponašanjem u vanrednim situacijama, kako bi mogli na kvalitetan način da obavljaju taj posao u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Uz to, morali su da nauče i kako da komuniciraju sa stanarima.

Procenjuje se, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da je u celoj Srbiji potrebno najmanje 15.000 profesionalnih upravnika da bi građani kao stanari imali mogućnost izbora.

Usluge profesionalnih upravnika biće dostupne 24 sata i to sedam dana u nedelji, tako da će stanari uvek moći da prijave bilo koji kvar u zgradi ili problem, na primer buku ili remećenja kućog reda. U Srbiji se trenutno cena za profesionalnog upravnika po stanu kreće između 200 i 350 dinara.

Sve zgrade koje ne budu imale upravnika zgrade iz svojih redova opština će im nametnuti profesionalnog upravnika iz registra profesionalnih upravnika sa licncom koje će voditi PKS.

Land kaže da je u poslednjih 10 godina primetio velike probleme kada je reč o uslovima stanovanja u Srbiji. “To mi dosta smeta, pošto u Kanadi nije tako”, rekao je Land.

Ističe da u svom okruženju to hoće da promeni, ali da nije time mogao da se bavi pošto nije vlasnik stana, zbog čega je sada iskoristio priliku uvođenja profesionalnih upravnika u Srbiji i prošao obuku kako bi mogao da unapredi uslove stanovanja ljudi, a posebno dece. Kako kaže, zgrade su stare, ne održavaju se i predstavljaju prave “smrtonosne zamke”.

Sa druge strane, u Kanadi su propisi striktni po tom pitanju, nema profesionalnih upravnika, već možete sami angažovati električara, vodoinstalatera, čistača i slično, ali zgrada mora biti održavana, jer je u suprotnom predviđen zatvor, naveo je Land.

Dodaje da je kurs u PKS bio odličan i da je puno naučio o propisima u Srbiji po pitanju održavanja zgrada, bezbednosnim procedurama i slično. Land je kazao da mu već nude posao za upravljanje zgradom, jer znaju da želi da to bude kao u Kanadi.

Direktorka Centra za edukaciju PKS Mirjana Kovačevića je rekla da postoji veliko interesovanje, da će obuke biti nastavljene u septembru širom Srbije, a da će u drugoj polovini septembra biti i novi ispitni rok.

Mrđan Žugić iz kompanije RUS uslužni centar Beograd, koja se bavi održavanjem poslovnih i stambenih zgrada, rekao je da je obuka bila organizovana na dosta visokom nivou i da mu je dosta pomogla, iako se već bavi tim poslom. Ističe da se prvi put u Srbiji građanima nudi takva vrsta usluge na profesionalnom nivou.

Profesionalni upravnici sa licencom moći će da budu zaposleni kod nekoga, sami da osnuju firmu ili da se uz minimalna ulaganja registruju kao preduzetnici i sami obavljaju taj posao.

Izvor: Kurir

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE