Energija i digitizacija odgovor na megatrendove današnjice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energija i digitizacija odgovor na megatrendove današnjice

  Svet se ubrzano suočava sa megatrendovima današnjice, industrijalizacijom, urbanizacijom i digitizacijom, kao i njihovim uticajem na upravljanje energijom.

  Već 2025. godine, prema predviđanjima, na planeti će živeti čak 2,5 milijarde ljudi više. Uvećanje populacije dovešće i do veće potrebe za električnom energijom, za čak 50 odsto. Sa druge strane, da bi se odgovorilo na izazove koje  megatrendovi donose, neophodno je da  upotreba energije bude 3 puta efikasnija.

  Energija i digitalizacija otvaraju mogućnost za veću efikasnost i održivost.  Trend rastuće potrebe za električnom energijom doveo je i do potrebe za većom upotrebom obnovljivih izvora energije i tranzicije ka solarnim izvorima. Takođe, izražena je tendencija ka elektrifikaciji transporta na koji danas odlazi čak 30 odsto globalne potrošnje energije.

  Jedan od načina da se odgovori izazovima savremenog načina života je upotreba IoT (Internet of Things) tehnologija i prednosti koje donose, kao što su operativna efikasnost i održivost.

  “Procene su da će do 2025. na svetu biti 10 puta više povezanih uređaja, nego što će biti ljudi. Zapanjuje i procena da samo u ovoj godini povezani uređaji mogu doneti zaradu od 964 milijarde dolara. Prethodnih godina ekonomija je doživela preokret i danas poslujemo u eri digitalne ekonomije. Kompanije koje idu u korak sa digitalnim transformacijama ostvaruju 26% više profita. Schneider Electric podržava biznis transformaciju putem svoje EcoStruxure platforme i pametnih rešenja za zgrade, data centre, industriju, infrastrukturu”

  U okviru predavanja na Western Balkans Digital Summit-u, Dejan Marković, direktor Schneider Electric-a za Srbiju i Crnu Goru i dugogodišnji ekpert u sferi digitalne transformacije, istakao je i da u industriji, novi biznis model proizvodnje i IoT inovacije mogu povećati dobit za 25%, i da se zahvaljujući automatizaciji do 2035. se očekuje povećanje produktivnosti za 40%. Energija i digitalne tehnologije su u osnovi savremenog načina života, a rešenja Schneider Electric-a omogućavaju svuda, svakome i u svakom trenutku dostupnost energiji i digitalizaciji.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE