Engleski naučnici tvrde: Prvi dokazi da jedan lek zaista leči COVID-19

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Engleski naučnici tvrde: Prvi dokazi da jedan lek zaista leči COVID-19

  Istraživači u Engleskoj trde da imaju prve dokaze da jedan lek zaista povećava šanse za izlečenje od koronavirusa teško bolesnih, hospitalizovanih pacijenata.

  Taj lek se zove deksametazon i istraživači tvrde da je smanjio broj smrtnih slučajeva za trećinu kod teško obolelih, prenose strani mediji.

  Deksametazon je potentan sintetički predstavnik glukokortikoidne klase steroidnih hormona. Ovaj lek ima antiinflamatorno i imunosupresivno dejstvo. On je 20-30 puta potentniji od kortizola, i 4-5 puta od prednizona.

  Rezultati su saopšteni danas, a istraživači su rekli da će ih uskoro objaviti. Studija je zapravo veliki, strogo kontrolisani test kojim je nasumično izabrano 2,104 pacijenta za dobijanje terapije ovim lekom i njihovo stanje upoređeno je sa 4,321 pacijenta koji su dobijali samo uobičajenu negu.

  Lek je smanjio smrtnost za 35% kod pacijenata koji su bili na respiratoru i za 20% kod onih kojima je bio potreban dodatni kiseonik. Čini se da nije pomogao manje bolesnim pacijentima.

  „Ovo je izuzetan rezultat. Korist je jasna i velika kod onih pacijenata koji su dovoljno bolesni da zahtevaju lečenje kiseonikom, tako da bi deksametazon sada trebalo da postane standard nege kod ovih pacijenata. Deksametazon je jeftin i može se odmah koristiti širom sveta“, rekao je u jedan od vođa studije, Peter Horbi sa Univerziteta u Oksfordu.

  Ovo je ista studija koja je ranije ovog meseca pokazala da lek protiv malarije hidroksihlorokin ne deluje protiv koronavirusa.

  Studija je obuhvatila više od 11.000 pacijenata u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE