Epidemiolog: Radnici Jure se zarazili u KRCATIM autobusima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiolog: Radnici Jure se zarazili u KRCATIM autobusima

  Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je do širenja koronavirusa u fabrici Jura došlo zbog toga što su radnici na posao dovoženi u pretrpanim autobusima, ali i zbog toga što se nisu poštovale epidemiološke mere o održavanju rastojanja između zaposlenih na traci.

  O tome da li se vodi računa o bezbednosti na radu, ističe Tiodorović, treba da se brine Inspekcija rada.

  U prvom navratu kada su njeni predstavnici obilazili fabriku rečeno je da nepravilnosti nema. Drugi put je konstatovano da nije održavan razmak između radnika na proizvodnoj traci. Takođe, prevoz zaposlenih se odvijao na način suprotstavljen epidemiološkim merama. Autobusi su bili krcati i to je glavni razlog zbog čega je došlo do zaražavanja, objašnjava doktor Tiodorović za list Danas.

  U ovom trenutku zaraženo je 68 zaposlenih u leskovačkoj Juri, a Tiodorović kaže dodaje da većina zaraženih ne iskazuje bilo kakve simptome.

  Dr. Branislav Tiodorović (foto: screenshot)

  “Reč je o mladim ljudima od kojih najveći broj nema karakteristične tegobe koje izaziva koronavirus. Njih 33 se nalazi u kovid bolnici iako se osećaju dobro. Taj korak je preduzet kao mera predostrožnosti, navodi on.

  Najvažnije je, kaže, da težih slučajeva nema, a ono na čemu insistira je da se svi zaposleni u Juri testiraju kako bi se utvrdio tačan broj zaraženih.

  Dok se taj proces obavlja fabrika praktično ne radi i tako će biti dok sva testiranja ne budu završena. To je obiman posao, ali će ipak biti okončan vrlo brzo nakon čega Jura može da nastavi sa proizvodnjom, ističe Tiodorović.

  Krizni štab (ni)je pogrešio

  On smatra da Krizni štab u Beogradu nije napravio grešku što nije naložio prekid rada u Juri početkom aprila kada se u prvom talasu zarazilo desetak radnika te fabrike.

  Tada zaraženih u pogonu Jure nije bilo puno i nisu se stekli uslovi da se u potpunosti zaustavi proizvodnja, navodi doktor Tiodorović.

  Za razliku od njega sindikalci smatraju da su nadležni u Kriznom štabu napravili katastrofalnu grešku.

  Da je fabrika zatvorena početkom aprila kada je do prvih slučajeva zaraze došlo sada se ne bi suočili sa situacijom u kojoj je veliki broj radnika zaražen. Glavni krivac za ovu tešku situaciju je Vlada Srbije koja i pored protesta radnika nije donela odluku da proizvodnja stane. Zbog svega toga Leskovac već danima ima veći broj zaraženih korona virusom od Beograda, kaže za Danas Ivan Krstić, poverenik Udruženih sindikata Srbije Sloga za Leskovac.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Danas

  Foto: beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE