Erbas, Simens i Rols Rojs zajedno prave "ekološki" avion

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Erbas, Simens i Rols Rojs zajedno prave “ekološki” avion

  Kompanije Erbas, Simens i Rols Rojs udružile su se u projektu pravljenja hibridnog putničkog aviona koji bi koristio jedan električni turbomlazni motor pored tri konvencionalna na kerozin.

  Taj avion bi bio rezultat napora da se razvije i demonstrira tehnologija koja u budućnosti može pomoći ograničenju emisija ugljen-dioksida iz avionskog saobraćaja i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

  Tri kompanije su danas saopštile da im je cilj da naprave aviona “E-Fan X” do 2020. godine.

  Avion bi bio zasnovan na postojećem modelu “BAe 146” s četiri motora koji leti na regionalnim linijama. Hibridna verzija bi stvarala električnu energiju preko turbine u avionu. Ta energija bi se koristila za pokretanje eltričnog turbomlaznog motora.

  Ako bi se sistem pokazao uspešnim, mogao bi biti dodat još jedan električni motor, navele su kompanije.

  U saopštenju se navodi da će proizvodjač aviona Erbas biti zadužen za pravljenje aviona kao funkcionale celine, s kontrolnim sistemem i kontrolama leta. Proizvodjač motora Rols-Rols trebalo bi da napravi generator, a Simens električni motor od dva megavata.

  Kompanije su navele da imaju u vidu dugoročni cilj Evropske unije za smanjenje emisija ugljen-dioksida u avijaciji za 60 odsto, kao i ispunjenje ograničenja u buci i zagadjenju koji se ne mogu ostvariti postojećom tehnologijom.

  Postoje i drugi projekti za hibridne ili električne avione. Kompanija Zunum aero iz SAD je saopštila da radi na električnom avionu s 12 sedišta za lokalne letove.

  Izvor: Beta

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE