Erste Grupa beleži neto dobit od skoro 1,8 milijardi evra - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Erste Grupa beleži neto dobit od skoro 1,8 milijardi evra

Godišnja neto dobit Erste Grupe, koja je porasla za više od trećine na skoro 1,8 milijardi evra, ne samo da je najbolji rezultat u istoriji Grupe, već predstavlja i značajan simbol za dvestotu godišnjicu  i ukazuje na održivost poslovnog modela koji je u velikoj meri izmenio region, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Erste Group Bank AG Andreas Trajhl.

Činjenica da je taj rezultat podržan jakim osnovama – porastom od sedam odsto, kako obima depozita, tako i kredita – dalje ukazuje na ispravnost našeg modela. Teritorija koju pokrivamo pokazuje da se i dalje nalazimo u ekonomski najdinamičnijem regionu EU. Niske stope nezaposlenosti, rast realnih zarada i sve veća ekonomska konkurentnost podstakli su preduzetnike u našem regionu da preuzimaju više rizika i investiraju – i da tako stvaraju nova radna mesta. Ovaj pozitivan sentiment je takođe vidljiv u sektoru poslovanja sa stanovništvom, u kojem je potražnja klijenata za stambenim i potrošačkim kreditima ostala na visokom nivou”, rekao je Trajhl.

Kako je dodao, brz kontinuirani rast na strani depozita ukazuje na poverenje koje im klijenti ukazuju kao instituciji koja postoji već 200 godina, ali je on takođe odraz neuspeha tržišta kapitala da pruže privlačnu alternativu štednim knjižicama.

Naš poslovni model je tokom 2018. godine nastavio da se oslanja na svoje prednosti: konzistentno povoljna sredina u pogledu rizika doprinela je daljem padu koeficijenta PK na 3,2 odsto. Neto prihod od kamata porastao je za 5,3 odsto, dok je neto prihod od naknada i provizija porastao za 3,1 odsto. Troškovi su ostali gotovo nepromenjeni i stoga su bili još jedan faktor koji je doprineo značajnom porastu operativnog rezultata od gotovo devet odsto”, rekao je on.

Kako je dodao, zadovoljni su svojom pozicijom u pogledu likvidnosti, kao i svojim kapitalom: koeficijent kapitala CET1 iznosio je 13,5 odsto, dok je koeficijent ukupnog kapitala bio 18,2 odsto. S obzirom na taj kontekst, takođe želimo da podelimo dobar rezultat sa akcionarima i stoga ćemo predložiti povećanu dividendu od 1,40 evra po akciji na godišnjoj skupštini akcionara”, istakao je Trajhl.

Erste Banka Novi Sad

Predsednik Izvršnog odbora Erste Banke u Novom Sadu Slavko Carić istakao je da su tokom 2018. godine ostvarili “izvrsne” rezultate u radu sa klijentima.

„Poverenje koje su nam klijenti ukazali rezultiralo je porastom ukupnih depozita stanovništva i korporativnih klijenata za 20 odsto, dok su ukupni krediti porasli za više od 30 odsto. U domenu rada sa stanovništvom podržali smo 2.500 klijenata da za svoje porodice i sebe obezbede dom, dok su privrednici uz našu finansijsku podršku i savete iskoristili povoljan privredni ambijent i svoje planove i investicije sproveli u delo“, rekao je Carić.

On je rekao da je pored rekordnih rezultata za dugoročnu održivost poslovanja potreban novi koncept, prilagođen digitalnoj budućnosti.

„Zbog toga smo nastavili sa velikim ulaganjima u sveobuhvatnu transformaciju banke, započetu prošle godine. Želimo da na najbolji način odgovorimo i na zahteve generacija koje dolaze. Želimo da svojim trenutnim i budućim klijentima budemo partneri i banka prvog izbora, da kreiramo proizvode i usluge koji predviđaju sve njihove potrebe, i pružimo im najbolje korisničko iskustvo“, dodao je Carić.

Na kraju 2018. godine, stanje kredita plasiranih stanovništvu i mikro klijentima je uvećano za 34,1 odsto u odnosu na kraj prethodne godine, i iznosi 68,11 milijardi dinara. U poređenju sa krajem 2017. godine, i stanja depozita stanovništva i mikro klijenata su takođe zabeležila rast, za 16,9 odsto i iznose 66,02 milijardi dinara.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE