EU bi da blokadom klijenata sačuva banku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU bi da blokadom klijenata sačuva banku

  Države Evropske unije razmatraju mere koje bi im omogućile da privremeno blokiraju građane, koji povlače novac sa računa.

  Cilj je da se spreči odliv sredstava iz banaka koje su u problemu, otkriva jedan dokument EU u koji je uvid imala agencija Rojters.

  Takav potez ima za cilj da se pomogne u spasavanju zajmodavaca koji su posrnuli ili se smatra da će posrnuti, ali kritičari kažu da bi to moglo da ugrozi poverenje i možda čak da ubrza povlačenje sredstava sa prvim glasinama o tome da je neka banka u problemu.

  Predlog, na kome se radi od početka ove godine, dolazi za manje od dva meseca nakon što je odliv depozita iz Banke Popular doprineo kolapsu tog španskog kreditora.

  Ovaj dokument takođe dolazi usred oštre prepirke među evropskim zemljama u pogledu rešavanja pitanja problematičnih banaka, otprilike deceniju nakon finansijskog kraha koji je naterao Evropsku centralnu banku da štampa milijarde evra kako bi sprečila prologiranje ekonomskog pada, navodi britanska agencija.

  Davanje ovlašćenja supervizorima da privremeno blokiraju bankarske račune klijenata kod kreditora koji su upali u nevolje “izvodljiva je opcija”, navodi se u dokumentu koji je pripremilo estonsko predsedništvo EU, priznajući da su države članice bloka podeljene po tom pitanju.

  Zemlje EU koje, poput Nemačke, u regulativi na nacionalnom nivou već dozvoljavaju moratorijum na bankarske isplate u slučajevima nesolventnosti, podržavaju ovu meru, kažu zvaničnici.

  “Želja je da se spreči ‘bekstvo’ kapitala iz banke, jer kada se banka nalazi u kritičnoj situaciji ona se ne gura preko ivice”, rekao je za Rojters izvor upoznat sa stavom nemačke vlade.

  Da bi se pokrile neposredne finansijske potrebe štediša, estonski dokument, datiran 10. jula, preporučuje uvođenje mehanizma koji bi omogućio deponentima povlačenje “bar ograničenog iznosa sredstava”.

  Banke, međutim, smatraju da će to obeshrabriti štednju.

  Estonski predlog su razmatrali delegati EU 13. jula, ali nije doneta nikakva odluka. Rasprava bi trebalo da se nastavi u septembru, a bilo kakvu konačnu odluku mora odobriti Parlament EU, izveštava britanska agencija.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE