EU kažnjava Italiju zbog rasta duga - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  EU kažnjava Italiju zbog rasta duga

  Evropska komisija obavestila je italijansku vladu da bi mogla biti kažnjena zato što nije smanjen nivo duga zemlje.

  U izveštaju o italijanskom dugu, Evropska komisija pozvala je Rim da preduzme dodatne mere za smanjenje troškova u iznosu od 0,2 godišnjeg bruto društvenog proizvoda.

  Zahtev Komisije verovatno neće biti dobro primljen u italijanskoj vladi levog centra, koja je suočena s mogućim izborima ove ili sledeće godine.

  “Komisija ne pokušava da izazove oluje, ona pokušava da brod bezbedno navodi u luku”, rekao je komesar EU za ekonomiju i finansije Pijer Moskovisi.

  Posle izbijanja evropske dužničke krize, od članica EU je zatraženo da postignu određene ciljeve, kako bi se izbegla nova eskalacija krize. Očekuje se da ove godine italijanski dug dostigne rekordnih 133,3 odsto BDP, posle prošlogodišnjih 132,8 odsto, a trebalo bi da bude manji nego 2016.

  Moskovisi je rekao da će potencijalne mere protiv Italije, koje bi mogle značiti i veliku kaznu, zavisiti od novih ekonomskih prognoza EK i novih statističkih podataka. Italija ima rok do aprila da uvede “dodatne strukturne mere”, navodi se u izveštaju Komisije.

  Italijanska privreda, treća najveća u evrozoni posle nemačke i francuske, prethodnih nekoliko godina se mučila da poveća rast s posebnim brigama oko bankarskog sektora koji je opterećen s oko 360 milijardi loše plasiranih zajmova.

  S obzirom na veličinu Italije, problemi u toj zemlji bi predstavljali mnogo veću brigu nego grčka dužnička kriza. Italijanska privreda je dodatno je pogođena nizom zemljotresa, kao i sve većim brojem migranata. Dodatni razlog za brigu u Italiji je politička neizvesnost.

  Izvor: N1, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE