EU od danas bez kvota za uvoz šećera - šansa i za srpsku proizvodnju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU od danas bez kvota za uvoz šećera – šansa i za srpsku proizvodnju

  Evropsko tržište šećera je od danas slobodno. To znači da su ukinute kvote za uvoz u sve evropske zemlje. Ukidanjem kvota, evropski proizvođači izloženi su svetskoj konkurenciji, uključujući i proizvođače u Srbiji.

  Posle pola veka, evropske zemlje prestale su da ograničenjem uvoza brane svoje proizvođače šećera. Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan uveren je da su tamošnji proizvođači spremni za skidanje barijera.

  Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu za proizvodnju šećera u EU i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada moći da prošIre trgovinu na globalnim tržištima, uz pravu podršku Evropske komisije – kao što je tržišna opservatorija koja pruža pravovremene i relevantne podatke o tržištu.

  Oko 13,5 miliona tona šećera, koliko se proizvodi u EU, dolazi iz 20 članica. Polovina svetske proizvodnje šećera iz šećerne repe dolazi iz Evropske unije. Mnogo više šećera se proizvede iz šećerne trske, čak 80 odsto svetske proizvodnje.

  Evropski proizvođači su zabrinuti hoće li moći da se nose sa jeftinijom proizvodnjom na prekookeansKim tržištima. Cena šećera u EU se krajem 2016. stabilizovala na oko 500 evra po toni, dok je na berzi nešto više od 300 evra po toni.

  Srbija je do sada mogla da izveze oko 180 hiljada tona šećera u EU, dok je domaća proizvodnja uglavnom između 400 i 500 hiljada tona.

  Ljubiša Radenković, direktor kompanije Sunoko, kaže da su konačne posledice još nepoznanica. Takođe i da su prilike na tržištu turbulentne, ne samo zbog izmena propisa, nego i velikih vremenskih nepogoda.

  “Jedino što se može sa sigurnošću zaključiti je da nas očekuje zaoštravanje konkurencije i borba za povećanje efikasnosti proizvodnje… Ključ opstanka i razvoja domaće industrije šećera je u unapređenju domaće poljoprivredne proizvodnje u vidu povećanja kvaliteta i prinosa šećerne repe kao ključnog faktora za formiranje proizvodne cene šećera, a time posledično i njegovu konkuretnost”, rekao je Radenković.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE