EU predlaže trgovinske OLAKŠICE za Srbiju i još 19 zemalja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU predlaže trgovinske OLAKŠICE za Srbiju i još 19 zemalja

  Evropska komisija usvojila je paket mera koje imaju za cilj povećanje trgovine između Evropske unije i susednih zemalja u panevropsko-mediteranskom regionu, uključujući i Srbiju.

  Predložene mere treba da doprinesu oporavku od ekonomskih posledica epidemije koronavirusa, ističu u Evropskoj komisiji i naglašavaju da su “predlozi namenjeni modernizaciji preferencijalnih trgovinskih sporazuma EU s dvadeset trgovinskih partnera u panmediteranskoj regiji, tako da relevantna ‘pravila o poreklu’ tih trgovinskih sporazuma postanu fleksibilnija i pogodnija za poslovanje.”

  Osim Srbije, predložene izmene odnose se i na bilateralne sporazume EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i tzv. Kosovom.

  “Pravila o poreklu” neophodna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona određuju koja roba ispunjava uslove za povlašćeni tretman.

  Roba s preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od povlašćenog tarifnog tretmana, saopštila je Evropska komisija.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE