EU skinula Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbednih zemalja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU skinula Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbednih zemalja

  Ambasadori zemlja članica Evropske unije skinuli su Srbiju i Crnu Goru sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dve nedelje, objavio je Rojters.

  Srbija i Crna Gora skinute sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije. Odluka će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije i Crne Gore razgovarati ponovo za 14 dana.

  Uklanjanje Crne Gore i Srbije sa spiska bezbednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

  COREPER – telo koje priprema rad Saveta Evropske unije će u četvrtak dati predlog na glasanje. Procedura traje do petka i tada će odluka biti zvanična, ako se pozitivno izjasni većina zemalja članica EU.

  Zvaničnici su ranije rekli da bi Crnu Goru i Srbiju trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

  Uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije se čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona, prenosi Rojters.

  Nakon uklanjanja Crne Gore i Srbije, na spisku će ostati 13 zemalja i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

  Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE