EU za stalni dijalog poslovne zajednice regiona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU za stalni dijalog poslovne zajednice regiona

  Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han podržao je u Beču, na sastanku ministara ekonomija učesnica Berlinskog procesa, zajednički predlog Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) da se uspostavi stalni dijalog poslovne zajednice regiona i evropskih institucija, kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje.

  Predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora KIF-a Marko Čadež rekao je da bi se “kroz dijalog blagovremeno markirali problemi s kojima se privrednici suočavaju i uz podršku EU brže otklanjale prepreke za poslovanje i investiranje u regionu”.

  “Sa evropskim zvaničnicima već se razgovara o tome da privreda regiona napredak u prihvatanju evropskih standarda, oseti i pre zvaničnog članstva u EU, kroz manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima”, rekao je Čadež nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana.

  Dodao je da je “ideja da se, kada se uskladi neki set propisa, deo toga odmah primenjuje i već sada olakša trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i država postane članica EU”.

  Učesnici ministarskog sastanka, koji se održava uoči londonskog Samita o Zapadnom Balkanu, prepoznali su, prema rečima Čadeža, “napredak u razvoju dijaloga javnog i privatnog sektora i izgradnji konkurentnijeg regiona, zalaganje za otklanjanje barijera u međusobnom poslovanju i stvaranje podsticajnijeg okruženja za privlačenje stranih ulaganja”.

  Posebno su, kako se navodi, pozdravili lansiranje onlajn investicione platforme koja region predstavlja kao jedinstvenu investicionu destinaciju, rekao je Čadež.

  Ministri ekonomija regiona i evropski zvaničnici, kako se navodi, dele mišljenje privrede kada je u pitanju recept za brži razvoj regiona, jačanje produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje novih tržišta, povećanje izvoza, privlačenje investicija i smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.

  “Uz regionalne integracije, kao prioritete zapadnobalkanskih ekonomija označili su pametan rast kroz digitalnu transformaciju, razvoj digitalnih veština i dualnog obrazovanja, kao i podršku privatnom sektoru, posebno malim i srednjim preduzećima”, rekao je Čadež.

  Ministri ekonomija pozdravili su najavu Evropske komisije da u naredne dve godine obezbedi 150 miliona evra garancija međunarodnim finansijskim organizacijama i bankama koje će finansirati investicione i projekte malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju PKS.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE