Evo kada će Srbija otvoriti GRANICE - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo kada će Srbija otvoriti GRANICE

  Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da se nastavlja slabljenje virusa korona u Srbiji i da je izvesno da će tokom leta biti otvorene granice, ali da će zemlje različito tretirati to pitanje.

  Tepavčević je savetovala građanima da je, ipak, bolje da ostanu u svojoj zemlji gde im je poznata epidemiološka situacija i gde im je na raspolaganju njihov zdravstveni sistem.

  Kao pokazatelj da virus korona slabi, Tepavčević je rekla da je sve manje pozitivnih, ali i osoba na respiratoru, 51 pacijent, kao i da ima mnogo izlečenih i sve je više ljudi sa blagim simptomima i asimptomatskih slučajeva.

  “Indirektan pokazatelj da virus slabi je i to što je produžen period njegove inkubacije”, istakla je Tepavčević, ali je dodala da se i dalje procenjuje da u Srbiji ima pet do 10 puta više zaraženih nego što je broj utvrđenih slučajeva.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/eu-granice-zatvorene-do-15-juna/

  Ona je napomenula da je u ponedeljak počela izrada studije koja će obuhvatiti 17.000 ispitanika kojima će biti utvrđen nivo antitela na COVID-19, kao i da će u prvoj fazi biti testirano 1.000 ljudi, među kojima deca od sedam godina, a svima će biti uzeto tri do šest mililitara krvi.

  “Ovom studijom će se izmeriti nivo antitela, ali se i dalje ne zna koliko dugo može da traje taj imunitet, da li celi život ili kako su pokazala neka istraživanja u Kini, najmanje 18 meseci”, rekla je Tepavčević.

  Upitana kada će građani moći komercijalno ili na zahtev da obave testiranje radi putovanja u inostranstvo, Tepavčević je rekla da će to biti u bliskoj budućnosti.

  Zemlje će različito odlučivati kakve će imati protokole, nema za sada nekog konsenzusa, testiranje će biti neophodno 24 ili 72 sata pre putovanja i slično”, rekla je Tepavčević.

  Pozorišta, bioskopi, škole, sport…ne pre 31. maja

  Kisić Tepavčević je izjavila je da, iako prestaje vanredno stanje i život počinje da se vraća u normalne tokove, Krizni štab je dao preporuke Vladi Srbije da pojedine zabrane ostanu na snazi.

  Među njima su da bioskopi i pozorišta ostanu zatvorena do 31. maja i da se sportski događaji sa publikom do tada ne održavaju.

  Kisić Tepavčević je u izjavi Tanjugu rekla da i do 31. maja neće biti klasičnog oblika nastave u školama i visokoškolskim ustanovama, ali da će od 1. juna vrata fakulteta biti otvorena za studente koji polažu ispite ili završavaju pojedine laboratorijske vežbe.

  Izvor: B92

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE