Evo kako će izgledati beogradski aerodrom posle proširenja (FOTO) - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Evo kako će izgledati beogradski aerodrom posle proširenja (FOTO)

  Kompanija Belgrade Airport početkom godine počela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla, a u ovom trenutku radi se na proširenju postojeće zgrade terminala, kao i na proširenju platforme što će omogućiti parkiranje većeg broja aviona, saopšteno je danas iz te kompanije.

  Kako se navodi, procenjena vrednost ovih radova je skoro pet milijardi dinara, a pre nekoliko dana počeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze.

  Radovi na modernizaciji se odvijaju bez većih prekida, što je bio slučaj i tokom vanrednog stanja, u skladu sa svim preporukama i merama zdravstvene zaštite koje su propisale nadležne institucije.

  „Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve”, izjavio je generalni direktor Belgrade Airport Fransoa Berizo.

  Dodao je da će kroz planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biti u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.

  „Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla”, izjavio je on.

  Inače, u ovom trenutku, na beogradskom aerodromu odvijaju se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala, tj. fingerskog hodnika C, povećaće kapacitet aerodroma koji će postati fukcionalniji i komforniji za putnike i avio-kompanije. Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme što će značajno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno.

  Naredne faze projekta, navodi se, podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada.

  „U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova. Planirana je izradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda”, saopšteno je iz kompanije.

  U narednih 25 godina kompanija Belgrade Airport će na Aerodromu Nikola Tesla primeniti veliko međunarodno iskustvo i dobru praksu globalnog operatera, matične kompanije Vinci Airports, koja upravlja poslovanjem 45 aerodroma širom sveta.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BG aerodrom

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mika

   Pa sada kada su se otresli države i JAT-a a kasnije Air Srbije sigurno lavovski deo čiste dobiti mogu da ulažu u razvoj. Dok je bilo po "starom" na otpis dugovanja JAT i prenosa polovine dobiti u budžet godišnje se odlivalo i do 50 mil. eura Kasnije je stigla nova pijavica u vidu poluprivatne avio kompanije pod imenom Air Srbija. Žalosno je što smo morali ovu "zlatnu koku" da damo u koncesiju strancima a ne da mi upravljamo istim ali bez pijavica.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE