Evo kako će izgledati život u pametnim kućama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo kako će izgledati život u pametnim kućama

  Zamislite kuću u kojoj zidovi menjaju boju u zavisnosti od vašeg raspoloženja, ili da se vaš stoljnjak menja kada večerate. To vam trenutno možda deluje kao film, ali takva “magična” unutrašnjost bi u bliskoj budućnosti mogla da postane deo vašeg života.

  Mnoge kuće su već “pametne”. Istraživanje “Statiste” predviđa da će do kraja ove godine u američkim domovima biti instalirano više od 45 miliona pametnih uređaja.

  Analitičari smatraju da će industrija pametnih kućnih uređaja dostići 107,4 milijarde dolara do 2023. godine na globalnom nivou.

  U Velikoj Britaniji svaka četvrta osoba poseduje jedan ili više pametnih kućnih uređaja, a njihova Vlada je počela da ulaže novac u podučavanje starijih kako da koriste pametne tehnologije u svojim domovima.

  Ali, kako piše Fast company, tehnologija može biti više od alata koji nam pomaže da postanemo produktivniji ili olakšamo život sebi. Može da poboljša prostor u kom živimo tako što bi imao interaktivni dizajn.

  Kako to funkcioniše

  Već se radi na kreiranju novih tipova interaktivnih predmeta za život koji mogu da se koriste u dizajnu enterijera. Na primer, koristi se termohromična tkanina koja menja boju, ili žice koje se pomeraju i gužvaju.

  Kreiraju se dekorativni predmeti koji se menjaju u zavisnosti od vrste interakcije. Uskoro će možda moći da komuniciraju sa nama ili međusobno. Promene se već dešavaju.

  Pozitivne i negativne strane

  Takvi predmeti bi mogli da učine mnogo više za nas od zanimljivog pomeranja. Zamislite da pomerate nameštaj kao ikonice na pametnim telefonima. Zatim, da vam se spavaća soba menja u zavisnosti od toga da li je dan ili noć. Ili da se boje u vašem stanu menjaju prema vašem raspoloženju ili da se učionice menjaju u skladu sa aktivnostima.

  Naravno, sa druge strane postoje i drugačiji pogledi – morao bi se preispitati niz etičkih, socijalnih i pravnih izazova, naročito privatnost.

  Zamislite da za deset godina odete u goste i morate da potpišete saglasnost da biste seli na nečiji kauč. Ali je svakako sigurno da će do promena doći i da će “magija” donekle postati stvarna.

  Izvor: BIZLife/fastcompany.com

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE