Evo kako mlade vratiti u Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo kako mlade vratiti u Srbiju

  Ovih dana u Srbiju su se vratili studenti sa prestižnih fakulteta za naftu i gas u Rusiji, koji su bili stipendisti NIS-a, a prve profesionalne korake napraviće upravo u ovoj kompaniji.

  Iako su svuda oko nas priče o mladima koji su odlučili da svoju sreću potraže na drugim meridijanima, ipak ima i onih koji su po završetku školovanja u inostranstvu odlučili suprotno – da se vrate u svoju zemlju i u Srbiji primene sve ono što su tamo negde daleko naučili.

  Ovih dana u Ruskoj Federaciji svoje kofere spakovali su mladi inženjeri iz oblasti nafte i gasa. Stotinama kilometara jedni od drugih, studirajući na prestižnim Univerzitetima “Gornij” u Sankt Peterburgu, “I.M.Gubkin” u Moskvi i Državnom tehničkom univerzitetu u Uhti, sticali su znanje koje sada ponosno vraćaju u Srbiju, gde će načiniti svoje prve poslovne korake, i to zajedno. Oni su prva generacija stipendista kompanije NIS, a od jeseni postaju i deo kolektiva ove velike kompanije.

  “Veoma sam ponosan što sam imao mogućnost da budem jedan od prvih srpskih studenata na tako cenjenom Univerzitetu. Zahvalio bih se Kompaniji NIS za pruženu šansu. Iskustvo i veštine koje sam stekao tokom studija u budućnosti ću primeniti gradeći profesionalnu karijeru u našoj najvećoj naftnoj kompaniji”, izjavio je Nemanja Aleksić, koji je zajedno sa svojom koleginicom Draganom Radić, bio prvi srpski student osnovnih akademskih studija Fakulteta za “Naftno i gasno inženjerstvo” na Univerzitetu “Gornij” u Sankt Peterburgu.

  Kompanija NIS je kroz svoj program “Energija znanja” do sada stipendirala više od 90 studenata u Srbiji i inostranstvu, pružajući šansu najboljima. Svi NIS-ovi stipendisti okončanjem studija postaju NIS-ovi zaposleni, a tokom studija imaju priliku da svoje znanje učvrste putem realizacije letnje stručne prakse u ovoj kompaniji.

  “Veliki uticaj na razvoj mojih interesovanja u oblasti naftnog inženjerstva odigrale su i letnje prakse u kompaniji NIS, gde sam imala priliku da upoznam starije kolege i učim od njih. Na pragu zaposlenja u ovoj kompaniji očekujem još više izazova, ali i prilika za dalji lični i profesionalni razvoj i mogućnost da akademsko znanje primenim u praksi”, rekla je stipendistkinja Sofija Šoškić.

  Sofija i njene kolege, Ivan Savić, Petar Rajić i Mihajlo Ilić uspešno su okončali osnovne akademske studije “Naftnog i gasnog inženjerstva” na državnom univerzitetu za naftu i gas “I.M. Gubkin” u Moskvi.

  “Povratnu kartu”, sa master studija “Inženjerstvo nafte i gasa” na Uhtinskom državnom tehničkom univerzitetu, upravo uzimaju i Strahinja Divnić i Nebojša Obrknežev, diplomci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

  Strahinja Divnić svoje znanje primenio je u formiranju digitalnog matematičkog modela protoka fluida, što je u svetskoj praksi petroleumskog inženjerstva jedan od najvažnijih zadataka. Njegov kolega, Nebojša Obrknežev, proglašen je za najboljeg studenta katedre bušenja, kao i za pobednika Republike Komi u mladim naučno-istraživačkim projektima. Nebojša je na kraju studija stekao i zvanje najboljeg studenta Uhtinskog Univerziteta.

  “Velika je čast biti student koji se stipendira od strane kompanije NIS kroz program ‘Energija znanja’. Kompanija nam je, pored sigurnog zaposlenja, obezbedila i profesionalno usavršavanje kroz prakse koje su se održavale kako u Srbiji tako i u Rusiji. Iskustvo koje sam stekao tokom dve godine magistrature primeniću u Srbiji, a svoje znanje ću usavršavati kroz rad u kompaniji koja mi je davala veliku podršku proteklih godina”, izjavio je ponosno Nebojša.

  Izvor: B92

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE