Evo koliko je KOŠTAO Marinin "Čistač" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo koliko je KOŠTAO Marinin “Čistač”

  Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) Slobodan Nakarada objavio je da je izložba Marine Abramović koštala oko 1,3 miliona evra i da je muzej ostvario prihod od 18 miliona dinara.

  Nakarada je, na konferenciji za novinare rekao da je izložba Marine Abramović “Čistač”, posle otvaranja rekonstruisane zgrade muzeja, “kruna 2019. godine”, da je izazvala brojne kontroverze, ali da je MSU to želeo jer umetnost treba da provocira.

  “O izložbi je napisano ili objavljeno 1.728 članaka, Njujork tajms je objavio da je to jedna od 28 izložbi koje treba posetiti”, rekao je Nakarada i na komentare da je izložba preskupa, da će koštati oko 1,5 miliona evra, naglasio da se uštedelo i da će koštati 1,3 miliona.

  “U Muzeju smo 2019. godine imali 100.000 posetilaca, a izložbu Marine Abramović je od 21. septembra videlo 62.000 posetilaca”, rekao je Nakarada i dodao da su dnevno imali po 1.500 posetilaca.

  Agenciji LLC moraće da se plati deo procenta za autorska prava, rekao je Nakarada i dodao da i Ministarstvo kulture zna koliki su prihodi od izložbe, pa je to možda razlog što nije dobijeno više novca budžetom za 2020. godinu.

  “Moj lični utisak je da se kažnjavaju institucije koje dobro rade”, rekao je on i naveo da budžetom za 2020. godinu nije dobijen novac za osiguranje izložbi.

  Za izložbu Marine Abramović uložen je veliki novac, dala je država, sponzori, donatori, a novac koji je zarađen biće iskorišćen za pokrivanje nekih troškova muzeja, dodao je on.

  Izabrati direktora MSU

  On je apelovao na nadležne institucije, pre svega Ministarstvo kulture jer kod njih nailaze na nerazumevanje, da se izabere novi Upravni odbor muzeja.

  Upitan o konkursu za direktora MSU, Nakarada je rekao da je njegov uslov bio da, kada bude završena rekonstrukcija Muzeja, Ministarstvo kulture raspiše konkurs za direktora, što je učinjeno, ali odgovor je sada na Vladi Srbije i Ministarstvu.

  Izvor: Danas, Agencije

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE