Evro dizel u Srbiji još skuplji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evro dizel u Srbiji još skuplji

  Dok je evro dizel gorivo od prošle nedelje u Hrvatskoj pojeftinio za čak 24 lipa po litru, a benzin za četiri lipe, Srbija se po ceni dizela popela u sam vrh najskupljih derivate u regionu. Do Nove godine je evro dizel bio jeftiniji od Albanije i Grčke, a sada  je na drugo mestu.

  Očekuje se blago pojeftinjenje goriva u Federaciji BiH benzina BMB95 i evrodisela za po pet feninga, jer distributer koji nabavlja gorivo sa veleprodajnog skladišta u Podlugovima ima komoditet da snizi cenu.

  Zašto onda samo veletrgovci u Srbiji nemaju komoditet da snize cenu dizela?

  Ono što bi dodatno moglo da poveća cenu goriva u maloprodaji su nove akcize na gorivo koje je usvojila Vlada i koje su u objavljene u Službenom glasniku od 22. januara i koje će se primenjivati od 1.februara ove godine.

  Akcize se svake godine uskladjuju s rastom cena pa je u skladu s tim akciza na benzin veća za 1,06 dinara,Akose an to doda PDV iznosi 1,28, evro dizela za 1,09 s PDV 1,31 a tečni naftni gas za 0,83 dinara. Što je s preračunatim PDV jedan dinar.

  U Udruženju naftnih kompnija Srbije kažu da je teško reći da li će se ove cene odmah preliti na povećanje cena na pumpama, jer postoji niz faktora koji utiču na troškove naftnih kompanija i na lokalnom i na globalnom tržištu nafte, ali i finansijskom tržištu.

  Tako recimo prošlogodišnja korekcija akciza uopšte nije doprinela povećanju maloprodajne cene goriva, a bilo je godina kada je cena na benzinskim stanicama, pod kumulativnim uticajem više faktora, povećana daleko više nego što je bio tadašnji rasta akcize, kažu u Udruženju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Jelena Stojanović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE