Evroazijska "kontra" američkom protekcionizmu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evroazijska “kontra” američkom protekcionizmu

  Evropa i Azija zauzeli su zajednički front za podršku slobodnoj trgovini na osnovu međunarodnih propisa i saradnji, jasno naglašavajuči razliku u odnosu na politiku “Amerika prvo” predsednika SAD Donalda Trampa.

  Podrška slobodnoj trgovini je “njavažniji signal s ovog samita, posebno valjan u sadašnjem geopolitičkom kontekstu”, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na kraju dvodnevnog samita Evropa-Azija u Briselu.

  Skup je održan u vreme dok Tramp sve više udaljava SAD od svetskih organizacija kao što su Ujedinjene nacije. Tramp je na generalnoj skupštini UN prošlog meseca rekao: “Odbacujemo ideologiju globalizma i prihvatamo doktrinu patriotizma”.

  Učesnici samita 30 evropskih lidera i njihove kolege iz 21 azijske države, kao i zvaničnici Evropske unije i Asocijacije jugoistočnih azijskih država imaju ekonomske poluge da se usprotive Trampovoj retorici. To su zemlje koje pokrivaju dve trećine svetske ekonomije, 55 odsto globalne trgovine i 60 odsto svetske populacije.

  U saopštenju sa skupa se navodi da su lideri “istakli ključnu potrebu za održanje otvorene svetske ekonomije i multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima, sa Svetskom trgovinskom organizacijom u svojoj srži”.

  Tramp je uveo carine od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma iz EU 1. juna. On je rekao da se time štite nacionalni bezbednosni interesi SAD, a Evropljani tvrde da je to jednostvano protekcionizam koji krši svetska trgovinska pravila.

  EU je uzvratila s carinama u vrednosti od oko 2,8 milijardi evra na američki čelik, poljoprivredne i druge proizvode.

  Ulog je još veći u Trampovom trgovinskom ratu s Kinom. Tramp je uveo carine na kineske proizvode u vrednosti od 250 milijardi dolara optužujući Peking za sajber krađe i prisiljavanje stranih kompanija da predaju svoju tehnologiju kako bi dobile pristup kineskom tržištu. Tramp je nezadovoljan i zbog kineskog suficita u trgovini sa SAD.

  Na marginama sastanka, EU je potpisala ugovor s Vijetnamom za sprečavanje nelegalne trgovine drvetom, kao i sporazum o trgovini sa Singapurom.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE