Evropa dominira u izvozu naoružanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa dominira u izvozu naoružanja

  Мeđu deset najvećih izvoznika oružja u svetu od 2014. do 2018. godine sedam država je iz Evrope, dok je ruski izvoz opao, pokazuju podaci Međunarodnog instituta za mirovne studije iz Stokholma (SIPRI).

  Među pet najvećih izvoznika u svetu, a koji izvoze oko 75 odsto oružja su Rusija, Francuska i Nemačka. Na četvrtom mestu je Kina, koju prate Britanija i Španija. Mesto broj osam po izvozu oružja pripalo je Izraelu, dok deveto mesto zauzima Italija, a deseto Holandija.

  Uprkos tome što se Rusija nalazi na drugom mestu, zabeležila je pad izvoza u visini od 17 odsto, dok je Francuska zabeležila ogroman skok od 43 odsto, navodi Euuronjuz.

  Prema podacima SIPRI, pad izvoza Rusije može se objasniti činjenicom da je potražnja od dva najveća klijenta, Indije i Venecuele, opala. Izvoz ruskog oružja u Venecuelu opao je za 96 odsto od 2009. godine.

  Sa druge strane, izvoz oružja iz država zapadne Evrope na Bliski istok značajno je porastao od 2009. godine. Francuska je izvezla 261 odsto više oružja na Bliski istok, a prati je Nemačka sa povećanjem izvoza u visini od 125 odsto.

  Italija beleži nešto manji rast izvoza u region, sa 75 odsto, dok je Britanija na četvrtom mestu među državama zapadne Evrope po rastu izvoza prema Bliskom istoku sa 30 odsto.

  Razlog za to je, kako navodi Euronjuz, činjenica da je Saudijska Arabija najveći uvoznik oružja na svetu, kao i ključni klijent za mnoge države, pogotovo za Francusku, Britaniju, Španiju i Švedsku.

  SIPRI ukazuje da su evropske države smanjile uvoz oružja za 13 odsto zbog dugotrajnih efekata globalne ekonomske krize. Uprkos efektima krize, pojedine države, uključujući Norvešku, pojačavaju svoje arsenale zbog “rastućih tenzija” sa Rusijom.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE