Evropa PREPUNA nuklearnog otpada - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa PREPUNA nuklearnog otpada

  Više od 60.000 tona visokoradioaktivnog nuklearnog otpada skladišteno je u privremenim objektima u Evropi i skladišni kapaciteti gotovo su popunjeni, a dugoročno se rešenje ne nazire, pokazuje izveštaj nemačke Fondacije Hajnrih Bel.

  Nuklearna energija važan je, ali i kontroverzan izvor energije u mnogim evropskim državama. Pristalice je smatraju alternativom štetnim fosilnim gorivima, a protivnici postavljaju pitanje zbrinjavanja otpada koji može zadržati radioaktivna, a time i kancerogena svojstva hiljadama godina.

  Finska jedina u svetu planira da izgradi trajno stovarište za najopasniju vrstu nuklearnog otpada, navodi se u izveštaju nemačke fondacije, povezane sa Zelenom strankom.

  Postojeći kapaciteti za skladištenje nuklearnog otpada srednjeg i visokog stepena radioaktivnosti “nisu predviđeni za duži rok”, naglašavaju autori izveštaja. U Evropi je 2016. godine većina iskorišćenog nuklearnog goriva (81 posto) bila skladištena u rashladne bazene koji su manje sigurni od suvih skladišta, napominju.

  Skladišnog prostora nestaje, otkriva istraživanje, pa je tako u Finskoj iskorišćeno 93 posto raspoloživih kapaciteta, a u Švedskoj 80 posto. Mnoge zemlje i ne objavljuju te podatke, upozoravaju autori.

  Više od 75 posto evropskog nuklearnog otpada generišu Francuska (30 posto), Velika Britanija (20 posto), Ukrajina (18 posto) i Nemačka (osam posto), pokazuje istraživanje, koje se delom zasniva na podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

  Izveštaj nije obuhvatio Rusiju i Slovačku, čiji podaci nisu bili dostupni.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE