Evropa u 2018. uložila 27 milijardi evra u vetroelektrane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa u 2018. uložila 27 milijardi evra u vetroelektrane

  Evropa je uložila 27 milijardi evra u vetroelektrane u 2018. godini, čime će se finansirati rekordna količina novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra, pokazao godišnji izveštaj kompanije “Wind Europe”.

  “Energija iz vetra zauzela je 60 posto svih novih ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije u Evropi prošle godine”, izjavio je izvršni direktor “Wind Europe” Džil Dikinson, a prenosi portal Njuz Jurop.

  To je, kako kaže, bila rekordna godina za količinu instaliranih novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra.

  “Smanjenje troškova znači da investitori sada dobijaju više megavata (MW) po evru koji ulože. Ali Evropa mora nastaviti da ulaže značajna sredstva u energiju vetra ako želi da ostvari zadati cilj od 32 posto obnovljivih izvora energije do 2030. godine”, izjavio je Dikinson, dodajući da novac postoji, ali da nema dovoljno isplativih projekata.

  Prošlogodišnji uloženi iznos sličan je kao i u prethodnim godinama, ali će zahvaljujući smanjenju troškova, posebno u sferi ofšor vetroelektra (priobalnih), biti iskorišćen za finansiranje rekordnih 16,7 gigavata (GW) novih kapaciteta.

  Trenutno, jedan megavat (MW) novih kapaciteta onšor vetrolektrana (na kopnu) zahteva 1,4 miliona evra kapitalnih izdataka, dok je u 2015. to iznosilo dva miliona evra. S druge strane, jedan MW novih ofšor vetroelektrana zahteva 2,5 miliona evra ulaganja, u poređenju sa 4,5 miliona, koliko je to bilo u 2015. godini.

  Najveći deo budućih novih kapaciteta koji su najavljeni prošle godine, odnose se na onšor vetroelektrane – 12,5 GW.

  U izveštaju se, takođe, ističe da su severna i zapadna Evropa još zaslužne za većinu novih ulaganja, pri čemu je Velika Britanija bila najveći investitor, uglavnom u ofšor vetroelektrane, a odmah iza nje je Švedska.

  Ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi su, pak, iznosila tek četiri posto od ukupnog iznosa.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE