Evropljani za PREVOZ daju više od BILION evra - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropljani za PREVOZ daju više od BILION evra

  Domaćinstva u Evropskoj uniji veliki deo svojih budžeta izdvajaju za prevoz. Evropljani više novca troše samo na stanovanje, pokazuju podaci Eurostata.

  Prevoz je visoko pozicioniran u potrošnji u EU. Domaćinstva u EU, naime, više troše samo na stanovanje, na koje odlazi gotovo četvrtina njihove potrošnje, odnosno 24 posto. Istovremeno, troškovi za hranu i piće u prosečnom evropskom domaćinstvu su manji od onih za prevoz. U 2018. godini su imali udeo od 12,1 posto.

  Podaci Eurostata otkrivaju da su 2018. godine stanovnici EU na prevoz potrošili preko 1,1 bilion evra, odnosno 13,2 posto budžeta prosečnog domaćinstva u Uniji.

  O koliko velikom izdatku za džepove građana EU se radi, možda najbolje pokazuje podatak da je prosečan stanovnik Unije u 2018. godini na prevoz potrošio čak 2.220 evra, te da troškovi prevoza dostižu 7,2 posto bruto domaćeg proizvoda Unije.

  Prema podacima, troškovi prevoza u 2018. godini činili su čak 16,9 posto ukupne potrošnje domaćinstava u Sloveniji, što tu zemlju svrstava na prvo mesto po izdacima građana za pevoz u EU.

  Sa druge strane, samo 9,7 ukupne potrošnje hrvatskih domaćinstava u 2018. godini je odlazilo na prevoz, po čemu je Hrvatska zauzela pretposlednje mesto u Uniji. Manje od Hrvata na prevoz troše jedini Slovaci, samo 6,6 posto ukupne potrošnje svojih domaćinstava.

  Osim Slovenaca, velike izdatke za prevoz imaju i domaćinstva u Litvaniji, Luksemburgu, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj i Mađarskoj. Na drugom kraju liste su i Slovaci, Česi, Rumuni, Belgijanci i Maltežani, u čijoj potrošačkoj korpi troškovi prevoza imaju udeo malo iznad 10 posto.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE