Evropska pivarska industrija se oporavlja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska pivarska industrija se oporavlja

  Na tradicionalnom, sedmom po redu događaju Pivo služi Evropi koju organizuje evropsko udruženje pivara, potvrđeno je da se pozitivan trend pivarske industrije nastavlja. Pivarska industrija Evrope doprinosi trgovini i stvaranju novih radnih mesta, kao i promociji visokih tehnoloških, ekoloških, socijalnih i zdravstvenih standarda u društvu.

  U 2017.  proizvedeno je 40 milijardi litara – po prvi put posle ekonomske krize.

  Pavlos Photiades, predsednik pivara Evrope rekao je da 2,3 miliona poslova stvorenih od piva u Evropi prema poslednjim merenjima, svedoče o tome kako pivo može stvoriti rast i prosperitet u Evropi u celini.

  PIVO IZ SRBIJE ČINI 13% EVROPSKOG UVOZA

  Tako je naša zemlja druga, iza Meksika, na listi izvoznika, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostat.

  Prema podacima Udruženja pivara Srbije u 2016. godini Srbija je izvezla 1.265 hektolitara piva od čega polovinu u BiH, zatim u Bugasrku, Hrvatsku, Mađarsku, Grčku i Crnu goru.

  PORAST PROIZVODNJE PIVA U SRBIJI OD 5,2%

  Od 2008. do 2014. proizvodnja u Srbiji bila je u padu. Podaci iz 2015. i 2016. govore da dolazi do blagog oporavka proizvodnje zlatnog napitka od 5,2% u odnosu na  2014. godinu.

  Udruženje pivara Srbije je krovno udruženje proizvođača piva i slada, čije članice pokrivaju 98% tržišta: Apatinska pivara, Beogradska industrija piva BIP, Valjevska pivara, Carlsberg Srbija, Maltinex sladara, HEINEKEN Srbija.

  Ukupno direktno i indirektno zapošljavaju 16.500 ljudi i doprinose budžetu Srbije sa više od 226 miliona evra kroz izdvajanja za akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose.

  LOKALNE NABAVKE

  I do 90% ukupnih sirovina neophodnih za proizvodnju čine lokalne nabavke za koje se godišnje izdvoji skoro 120 miliona evra.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE