Evropski penal za pet banaka zbog "muljanja" sa valutama - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski penal za pet banaka zbog “muljanja” sa valutama

  Evropska komisija kaznila je sa milijardu evra pet banaka, među kojima i JPMorgan, Barclays and Citigroup, jer su udružene u kartele tajnim dogovorima uticale na trgovanje valutama, prenosi Blumberg.

  Evropska komisija neće tolerisati kartelsko udruživanje i dogovaranja te vrste na finansijskom tržištu, navodi se u saopštenju regulatornog tela.

  Među pet kažnjenih banaka su i RBS i MUFG banka. Citigroup je kažnjen sa 310,8 miliona evra, RBS će platiti 249,2 miliona, a kazna za JPMorgan je 228,8 miliona evra. Barclays je kažnjen sa 210,3 miliona, a MUFG mora da plati oko 70 miliona evra.

  U obrazloženju je navedeno i da su udružene u dva kartela, ove banke razmenjivale osetljive informacije i planove o trgovanju, koji su im omogućile da donesu odluke o kupovini ili prodaji valuta.

  Iako velike, kazne za kartele su manje od 1,3 milijarde evra koliko su banke pre pet godina platile zbog nameštanja Euribora.

  UBS Group AG je izbegao kaznu, jer je prvi rekao regulatorima o tajnom dogovoru.

  Pet banaka je dobilo smanjene kazne tako što su postigle sporazum sa EU koji im neće dozvoliti da ospore nalaze EU. Credit Suisse Group AG kažnjena je prošle godine u vezi sa tajnim dogovorima u trgovanju valutama.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE