EY: Srbija na drugom mestu po otvorenim radnim mestima iz stranih investicija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EY: Srbija na drugom mestu po otvorenim radnim mestima iz stranih investicija

  Srbija je druga na listi evropskih zemalja po otvorenim radnim mestima iz stranih direktnih investicija u prošloj godini, pokazalo je danas objavljeno istraživanje kompanije EY (Ernst and Young) o atraktivnosti evropskog tržišta za investicije.

  Kako je objavljeno, Srbija je u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta, i taj broj je povećan sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u prošloj godini.

  “Ovakvi rezultati postavili su Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija”, objašnjava rukovodeći partner kompanije EY u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Stiven Fiš (Stephen Fish).

  Srbija je i jedna od pet najatraktivnijih država za trane direktne investicije (SDI) u evropskoj proizvodnoj industriji.

  Najveći uticaj na rast stranih direktnih investicija u proizvodnoj industriji imale su Poljska (117 projekata, rast od 34 odsto), Turska (105 projekata, rast od 52 odsto), Madjarska (69 projekata, rast od 103 odsto), Srbija (51 projekat, rast od 76 odsto) i Rumunija (51 projekat, rast od 21 odsto).Automobilska industrija je zabeležila rast proizvodnje u Madjarskoj i Poljskoj, dok je u Turskoj, Srbiji i Rumuniji dominantna mašinska industrija i proizvodnja opreme.

  Velika Britanija, Nemačka i Francuska i dalje su najatraktivnije destinacije za SDI.

  Navodi se i da samo 20 odsto velikih korporacija planira investicije u Evropi.

  Prema rezultatima istraživanja direktne strane investicije upućene ka Evropi dostigle su novi rekord od 5.083 SDI projekta u 2015.godini, što predstavlja 14 odsto veći broj projekata nego prošle godine.

  Navodi se da je taj rast SDI u Evropi doveo do otvaranja 217.666 novih radnih mesta, što je 17 odsto više nego godinu dana ranije.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE