Fabrici: Nema zabrane izvoza medicinske opreme iz EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fabrici: Nema zabrane izvoza medicinske opreme iz EU

  Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je za RTS da najavljena zabrana izvoza medicinske opreme iz Evropske unije,  u stvari nije zabrana, već državna kontrola izvoza.

  „Brisel već traži načine da Srbiji pomogne kao što je to činio i u svim ranijim kriznim situacijama,“ kaže Fabrici i dodaje: „Štaviše Srbija je korona virus dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvajući pomoći Unije. Donacijama je obnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila Hitne pomoći od 250 koliko je donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori“.

  Fabrici kaže i da EU koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od korona virusa i štite životi ljudi i država, ekonomija.

  „Evropski savet je juče na video konferenciji odlučio o merama za suzbijanje epidemije, o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije. Dogovoreno je kako će da reaguju Evropska centralna banka i budžet Unije da podrže privredu. Takođe je organizovana evakuacija za građane Unije koji žele da se vrate kući iz pogođenih područja. Pokazali smo visok stepen solidarnosti i shvatanja da samo ako se držimo zajedno, možemo da prevaziđemo ovu tešku krizu koja pogađa svet,“ kaže on.

  Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji naglašava da je EU već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji.

  „Prvo smo za Srbiju aktivirali sistem civilne zaštite koji omogućava Srbiji da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave. U oblast zdravstva, centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. Ono što je rečeno prethodnih dana, da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji nije tačno. Može se prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi. To je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe. I na kraju, pomoći ćemo i ekonomski“, kaže Fabrici za RTS i dodaje da su u stalnom kontaktu sa Vladom Srbije da se nađe rešenje kako brzo, efikasno i na najbolji način da se usmeri 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi.

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: Beta, Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE