Fajnenšal Tajms: EU vladu Tereze Mej stavila pred gilljotinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fajnenšal Tajms: EU vladu Tereze Mej stavila pred gilljotinu

  Vođe Evropske unije (EU) su sinoć oko ponoći odlučile da Velikoj Britaniji izlazak iz članstva odlože do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci sporazum EU-Velika Britanija o “uređenom izlasku”, dok bi ako ga prihvati rok za Bregzit bio 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

  Velika Britanija, jer tad stupa na snagu sporazum o uređenom razdruživanju ne bi mogla učestvovati na tim izborima i prethodno bi već uveliko krenula u ratifikaciju sporazuma i druge korake razlaza s EU.

  Ako parlament u Londonu ponovo odbije predlog premijerke Mej o prihvatanju sporazuma s EU, uz neke naknadne dopune, na snagu stupa, kako svi vide, haotični izlazak Britanaca iz EU bez dogovora.

  Britanski list Fajnenšel tajms smatra da su lideri EU time Veliku Britaniju i posebno njenu vladu stavili “pred giljotinu”.

  Ovaj i još neki mediji u EU podvlače da je to “poslednja šansa za Terezu Mej”, britansku premijerku, a francuski dnevnik Mond smatra da su šefovi država ili vlada EU jednostavno “stavili Britance pred svoje odgovornosti” i podvlači da su Britanci na referendumu bili ti koji su odlučili da izađu iz članstva Unije.

  Kako su u zaključcima sedmočasovne rasprave predočili lideri EU, sporazum o Bregzitu e ne može menjati i zato je sad potpuna odgovornost pala na britanski parlament i vladu.

  Zvaničnici na zasedanju su objasnili da, ako dođe do neuređenog Bregzita, vlada u Londonu mora EU staviti do znanja šta će se dalje dogoditi, da li će premijerka Mej dati ostavku i biti sazvani vanredni izbori, možda sazvan i novi referendum o članstvu.

  Tad Velika Britanija, prema odredbama temeljnog akta EU, Sporazuma iz Lisabona, može da traži odlaganje konačne odluke o Bbregzitu i na rok od godinu dana.

  Francuski predsednik Emanuel Makron je posle sastanka izjavio da su vođi EU “dali odgovor koji štiti interese EU i koji joj omogućava da i dalje funkcioniše”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE