FCA o tužbi GM: Čak i da je bilo "reketiranja", rok je istekao - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FCA o tužbi GM: Čak i da je bilo “reketiranja”, rok je istekao

  Proizvođač automobila Fiat-Krajsler (FCA) negira da je podmićivao sindikalce da traže veće plate u konkurentskom Dženeral motorsu (GM) koji ga je zbog toga tužio za “reketiranje”.

  U dokumentima koji su u petak podneti saveznom sudu u Detroitu, FCA tvrdi da se tužba GM ne zasniva na činjenicama. Takođe tvrdi da, čak i ako to jesu bili nezakoniti postupci, istekao je četvorogodišnji rok za tužbu, te su ti slučajevi zastareli.

  GM navodi u tužbi podnetoj u novembru prošle godine da je FCA podmićivao zvaničnike Ujedinjenog sindikata radnika automobilske industrije da u GM zahtevaju veće plate da bi primorao GM da se spoji sa manjom firmom FCA.

  Tužba GM protiv konkurenta iz Detroita je bez presedana. U njoj se navodi da je FCA bila umešana u reketiranje plativši milione dolara mita sindikalcima da se izbore za tri kolektivna ugovora nepovljna za GM.

  GM navodi da je FCA korumpirao pregovarače 2009, 2011. i 2015. godine, da bi stekao prednosti u odnosu na GM.

  Ti navodi potiču iz dugogodišnje federalne istrage vlasti SAD o podmićivanju FCA usmerenom na sindikalne službenike u putem centra za obuku sindikalaca u šta su umešani najviši zvaničnici sindikata.

  Deset osoba je optuženo u istrazi, a osam je priznalo krivicu, uključujući udovicu potpredsednika sindikata. Tri osobe koje su radile u FCA su osuđene.

  Ali, GM mora da dokaže da je FCA reketirao s namerom da preuzme upravljanje sindikatom i da je to nanelo štetu GM. Nije dovoljna samo tvrdnja GM da je kompanija FCA nastojala da podmićivanjem navede sindikalce kako da postupe.

  GM je takođe optužio izvršnog direktora FCA Serđa Markionea koji je umro prošle godine, za odobravanje mita većeg od 1,5 miliona dolara sindikalnim zvaničnicima.

  Zahtevi sindikata za veće plate bili su smišljeni da bi primorali GM da se spoji sa FCA koji je odbio ponudu Markionea za to, navodi GM u tužbi što FCA odbija kao nedokazano.

  Zakonska procedura uz dostavljanje dodatnih podnesaka dve kompanije trajaće nekoliko meseci pre no što sudija odluči o sudbini tužbe.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE