Fejsbuk će označavati lažne vesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fejsbuk će označavati lažne vesti

  Borba protiv lažnih vesti na Fejsbuku (Facebook) jedna je od najaktuelnijih tema trenutno, kad se govori o snazi medija i njihovom uticaju.

  Fejsbuk je još pre nekoliko meseci krenuo u aktivnu kampanju za umanjivanje značaja izmišljenih priča koje kruže tom društvenim mrežom, umanjujući njihov značaj i uklanjajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan.

  Sada, pak, uvode novi alat za borbu protiv širenja dezinformacija. Kada korisnici prijave vest kao lažnu, ili sumnjivu aktivnost primete posebni Fejsbukovi algoritmi, ona će biti prijavljena partnerima koji se bave proverom istinitosti.

  U slučaju da stručnjaci barem dve takve partnerske organizacije potvrde da vest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na News Feedu, pojaviti i upozorenje “Disputed by …”.

  Dakle, Fejsbuk neće direktno vesti proglašavati lažnima, već će navesti da su one “osporene” od strane uglednih analitičara.

  Neki od njih su Snopes, poznati portal koji već godinama proverava razne urbane legende i lažne priče s Interneta, te Politifact, američki politički sajt koji odrađuje sličan posao provere istinitosti političkih izjava.

  Označavanje osporenih vesti za sada je dostupno samo u nekim zemljama, ali se očekuje da će ga uskoro moći videti svi korisnici Fejsbuka.

  Izvor: Seebiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE