Fejsbuk isplaćuje odštetu: Svim MODERATORIMA bar po 1.000 USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fejsbuk isplaćuje odštetu: Svim MODERATORIMA bar po 1.000 USD

  U znak priznanja za sve traume koje su pretrpeli prilikom uklanjanja uznemirujućeg, neprimerenog i zabranjenog sadržaja na mreži, Fejsbuk je najavio da će svojim moderatorima, koji se bave ovim poslovima, isplatiti 52 miliona dolara.

  Na ovaj način, kako kažu iz Fejsbuka, pokušavaju da pomognu svojim bivšim i sadašnjim administratorima u prevazilaženju poteškoća s mentalnim zdravljem.

  Svaki moderator dobiće najmanje 1.000 dolara, odlučio je sud u San Mateu, a moguća je i dodatna naknada ukoliko se dijagnostikuje post-traumatski stresni poremećaj (PTSP).

  Nagodba obuhvata 11.250 moderatora, a pravnici smatraju da čak polovina njih može da ima pravo i na dodatnu odštetu zbog toga što im posao moderatora izaziva razne mentalne probleme, kao što su depresija i zavisnost.

  Oni će moći da dobiju dodatnih 1.500 dolara, dok će moderatori sa potvrđenim PTSP moći da dobiju još 6.000 dolara.

  „Drago nam je da Fejsbuk sarađuje s nama i stvara program pomoći ljudima koji obavljaju posao koji je bio nezamisliv pre nekoliko godina. Šteta koju ovaj posao može da nanese je zaista stvarna i velika”, kazao je advokat Stiv Viliams.

  Ova tema dobila je veći odjek u javnosti još 2018. godine, kada je bivša moderatorka Selena Skola tužila Fejsbuk, tvrdeći da je razvila PTSP za samo devet meseci, zbog toga što je njen posao podrazumevao da redovno pregleda fotografije i snimke silovanja, ubistava i samoubistava.

  Osim ovoga, moderatori koji svakodnevno gledaju uznemirujuć sadržaj imaće svake nedelje savetovanje sa psihologom.

  Za sada, sve obe odredbe obuhvataju samo moderatore iz Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride, ali s obzirom na važnost problema, može se očekivati da će se ova priča širiti dalje.

  Izvor: Klix.ba

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE