Rejting Srbije OTPORAN na šok od korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rejting Srbije OTPORAN na šok od korone

  Uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija Fič Rejtings potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Kako je Agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za post-krizno reagovanje, navodi se u saopštenju.

  Agencija Fič posebno ističe da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini.

  Rejting Srbije je otporniji na šok izazvan koronavirusom zahvaljujući tome što je uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenim učešćem nerezidenata u javnom dugu.

  Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9 odsto.

  Još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi Srbije, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od 2 milijarde evra, dodaje se u saopštenju.

  Naime, devizne rezerve povećane su sa 11,4 milijardi evra, koliko su iznosile u februaru 2019. godine, na 13,5 milijardi, koliko su iznosile na kraju februara 2020. godine.

  U izveštaju agencije konstantuje se da je značajan napredak postignut u unapređenju poreske administracije i upravljanju javnim finansijama.

  Agencija Fič, dodaje se u saopštenju, pozitivno ocenjuje i jačanje bankarskog sektora.

  Prema proceni ove rejting agencije, očekuje se da će rast BDP u 2021. godini iznositi 5,8 procenata, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, a zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavku tražnje.

  Posebno se ističe i posvećenost Vlade Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, kao i uspešno sprovođenje mera strukturnih reformi, što Agencija navodi kao ključne faktore za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE