Finski eksperiment "dotiranja" građana sa 560 evra - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finski eksperiment “dotiranja” građana sa 560 evra

  U januaru 2017. godine Finska je počela nasumično odabranim građanima isplaćivati univerzalni osnovni dohodak.

  Dve hiljade ljudi između 25 i 58 godina tako mesečno primaju 560 evra, a pritom nemaju obavezu da traže ili prihvataju posao. Ako u međuvremenu i prihvate neki posao, nastaviće da primaju dohodak od države.

  Eksperiment će trajati ukupno dve godine, odlučila je finska vlada desnog centra koja se nada da će na ovaj način smanjiti ukupna izdavanja države za socijalu, sniziti stopu nezaposlenosti i podstaći ljude da prihvate neki plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje.

  Nakon godinu dana eksperimentisanja, čini se da će taj cilj biti i ostvaren, tvrdi Marjuka Turunen, šefica pravne službe finske Agencije za socijalnu sigurnost.

  “Jedan od učesnika je rekao da je manje nervozan i uznemiren jer više ne mora brinuti o pozivima sa zavoda za zapošljavanje i ponudama za posao koje ne može prihvatiti jer mora negovati stare roditelje. Već sad vidimo da odluka o osnovnom dohotku ima neočekivane pozitivne efekte poput smanjenja zdravstvenih troškova.”

  Juha Jarvinen, 39-godišnji otac šestoro dece i jedan od primaoca osnovnog dohotka, kaže da se ponovo oseća kao slobodan čovek. “Kao da sam oslobođen zatvora i ropstva. Osećam da sam ponovo član društva i da sam dobio natrag svoju ljudskost. Srećan sam”, rekao je.

  Jarvinen se bavi proizvodnjom bubnjeva i mesečno zaradi oko 1.000 evra, pored ovih 560 koje prima od države. Kaže da se bez osnovnog dohotka ne bi mogao vratiti na svoj posao.

  Ipak, kritičari ovog finskog eksperimenta kažu da on uključuje samo nezaposlene, pa prema tome nije univerzalan.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE