Fiskalci "bez pardona": Povećanje plata - NEODRŽIVO - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalci “bez pardona”: Povećanje plata – NEODRŽIVO

  Fiskalni savet objavio je svoju ocenu rebalansa državnog budžeta u kojoj se kao ekonomski najštetnija mera izdvaja “preveliko povećanja zarada u rasponu od osam do 15 odsto” i dodaje da je povećanje kakvo se planira “neutemeljeno u privrednom rastu” i time “fiskalno neodrživo i neodgovorno”.

  “Efekat ove mere, zapravo je minimalan u 2019. godini, jer će se uvećane zarade isplatiti samo u jednom mesecu (decembru), ali će zato u 2020. koštati državu 12 puta više i predstavljaće ograman i trajan fiskalni teret”, ocenio je Fiskalni savet.

  U dokumentu koji je Fiskalni savet dostavio medijima naglašava se da je povećanje plata u opštoj državi opravdano, ali u meri u kojoj raste privredna aktivnost, “čega se Vlada već drugu godinu ne pridržava”, jer su budžetom za ovu godinu plate već povećane u proseku za devet odsto, iako će privredna aktivnost rasti od pet do 5,5 odsto.

  Fiskalni savet je ocenio i da novčana pomoć penzionerima od 5.000 dinara nije dobra mera socijalne politike.

  Kao ekonomski najbolja strana rebalansa izdvojen je porast investicija u putnu infrastrukturu za 13 milijardi dinara, ali se dodaje da nije izvesno da će se ti rashodi ostvariti prema planu.

  Savet je naglasio da je Zakon o konverziji švajcarskih kredita doneo neopravdani budžetski trošak od devet milijardi dinara, kao i da se rebalansom predviđa dodatno uvećanje za 10 milijardi dinara za već neuobičajeno visoke rashode za opremanje vojske i policije.

  Bilo je očekivano da posle osetnijeg rasta u prethodne dve godine rashodi u toj oblasti počnu da opadaju i time otvore prostor za druga važna kapitalna ulaganja, ocenio je Fiskalni savet.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE