Fiskalne kase "ZATAJILE", država uzvraća novom NAGRADNOM IGROM sa računima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalne kase “ZATAJILE”, država uzvraća novom NAGRADNOM IGROM sa računima

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa. U cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo će biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa.

  U intervjuu za Politiku, ministar Mali je rekao da je Poreska uprava u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih bilo je neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike.

  “U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto”, istakao je Mali.

  Ministar je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti. Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini jer se od tog novca i naplate PDV grade bolnice, škole i auto-putevi.

  Ministar finansija je najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem.

  Zdravlje kase ne dovodi upitanje

  Mali je ukazao da je ipak, kada je reč o naplati prihoda, bolja naplata domaćeg PDV od plana koji je predviđen rebalansom budžeta, a takođe je veći i porez na dobit od očekivanog, kao i doprinosi na zarade za mesec avgust.

  Na pitanje da li će javne finansije ostati zdrave do kraja godine, Mali je odgovorio da jednokratno povećanje deficita i javnog duga tokom 2020. ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija Srbije, a doprinosi manjem padu BDP i ubrzanom ekonomskom oporavku.

  “Ministarstvo finansija za sada ostaje pri fiskalnom okviru za 2020. koji je utvrđen pri izradi rebalansa budžeta. Deficit opšte države projektuje se na nivou od 7,2 odsto BDP-a (394,8 milijardi dinara), a za budžet republike na nivou od 6,9 odsto BDP-a (381 milijadu dinara). Osim toga, javni dug neće preći granicu od 60 odsto BDP”, istakao je Mali.

  Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sketoru krajem godine, Mali je odgovorio da za sada može da garantuje da su plate sigurne i da neće biti smanjivanja, baš kao i penzije.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sanja

   "jer se od tog novca i naplate PDV grade bolnice, škole i auto-putevi" hahahahahaha a gde su te bolnice i škole??????

  • Milan

   A možda je smanjena naplata PDV zbog toga što ste zabranili ljudima rad I držali ih zatvorene u kućama? Da li je nwko razmišljao o tome?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE