Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Fiskalni savet: Nemojte još da povećavate plate, ako Boga znate

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović na Kopaonik biznis forumu, da novog povećanja penzija i plata u javnom sektoru ne bi trebalo da bude pre 2019. godine, jer Srbija u suprotnom rizikuje ponovni ulazak u deficit, prenosi N1. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi penzije i plate u javnom sektoru u Srbiji mogle da budu povećane od septembra ove godine. Ministar finansija Dušan Vujović poručio je, međutim, danas na Kopaoniku da neće dati saglasnost da plate i penzije rastu brže od rasta privrede.

Pavle Petrović za N1 kaže da bi nove povišice ugrozile dobar fiskalni rezultat koji je Srbija postigla. Ukoliko rast plata i penzija ne bi pratio rast privrede, Srbija bi mogla postepeno da ponovo uđe u deficit što bi opet zahtevalo nove mere fiskalne konsolidacije, upozorio je Petrović.

Budući da je budžetom već definisano da će penzije u ovoj godini porasti za pet odsto, a plate u javnom sektoru za nešto veći procenat, naredne povišice moguće su tek u 2019. godini, smatra predsednik Fiskalnog saveta.

I to povećanje bi, prema njegovim rečima, trebalo da prati privredni rast u 2019. koji bi realno trebalo da bude oko 3,5 odsto plus inflacija.

Petrović ističe i da je privredni rast Srbije (oko tri odsto) i dalje manji u odnosu na uporedive zemlje (oko 4,5 odsto).

“Ključni faktor su povećane investicije u privatnom sektoru, pre svega u sektoru malih i srednjih preduzeća”, objašnjava Petrović i dodaje da je privredni ambijent taj koji koči razvoj, odnosno vladavina prava, ugovori, korupcija… Kada se, kako kaže, pogledaju ti elementi, Srbija stagnira u odnosu na region.

Petrović je ponovio i da Fiskalni savet sumnja u zvanične podatke o broju zaposlenih, jer je zaposlenost od 2012. do 2017. porasla za skoro 20 odsto, dok je BDP u tom periodu porastao tek za šest odsto.

“To se nigde nije desilo! Posledica toga bi bila da je produktivnost morala da padne za tu razliku. Mi to nigde ne primećujemo, i srećom se nije desilo”, navodi on i ukazuje na podatak da je u istom periodu, uprkos podatku o rastu zaposlenosti za skoro 20 odsto, potrošnja imala rast manji od jedan odsto.

Predsednik Fiskalnog saveta osvrnuo se i na državna preduzeća koja je ranije nazivao “tempiranim bombama”. Problem sa RTB Borom i Petrohemijom je malo odložen, jer je cena bakra skočila, a cene nafte i gasa su pale.

Upozorava i da takva situacija može biti još veća opasnost, jer može da “uljuljka” nadležne. Da bi ta preduzeća dobto poslovala i bila generatori rassta, potrebne su velike investicije koje ni te firme, ni država ne mogu da sprovedu, ističe Pavle Petrović.

Izvor: N1

Foto: Beta

What's your reaction?

Komentari

  • Mučenik

    PENZOSI UBIJAJU VAS MUČKI! Najavljeno povećanje penzija maja, juna ili septembraa meseca , ko bi ga znao, kako je najavio ΛV, podržava i premijer (ka), a na suprotnoj strani su Fiskalni savet na čelu sa umnobolnim P. Petrovićem i samoumnim ministrom D. Vujovićem. Na jednoj strani su diplomirani, a na drugoj profesori i doktori nauka. Bojazan da će se narušiti fiskalna konsolidacija "njihove" zemlje, povećanjem penzija. Ti isti dušebrižnici za ekonomiju države zaboravili da su državne i javne firme, samo u 2017. godini, dužni za porez, ako se uopšte zna, 200 miliona evra, pokradena struja za milijardu dinara, koliko se zna, RTB Bor duguje za struju 80 miliona evra i upola tog dugovanja duguje još za neplaćenu rudarsku rentu. U bunar državnih i javnih firmama je uplaćena subvencija od milijardu evraNabrojane cifre lako su zaboravljene, a otimanje penzija i strmoglavi pad standarda građana i građanki niti neko vidi, niti 'aje, a sve to mirno i tugovno posmatra ΛV, a A. Brnabićku ko zašta pita.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE