Fiskalni savet protiv dalje zabrane zapošljavanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalni savet protiv dalje zabrane zapošljavanja

  Predloženi budžet za 2018. godinu je izbalansiran, ali dobro stanje u državnoj kasi nije iskorišćeno da se penzije vrate na nivo pre 2014. godine, smatra predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

  Na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Petrović je rekao da će mali planirani deficit omogućiti smanjenje javnog duga 2018. godine za dva procentna poena sa 65 na 63 odsto BDP, ali i u tom slučaju dug i dalje ostaje visok i treba ga smanjivati.

  “Nizak deficit republičkog budžeta, kao i budžeta opšte države treba zadržati u dužem periodu”, rekao je Petrović i pohvalio to što su povećana sredstva za javne investicije, ali je zamerio što je najveći deo namenjen infrastrukturi, a ne zdravstvu, školstvu i zaštiti životne sredine.
  [preporucene_vesti ids=”281135″]

  Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova će dobiti najviše novca iz budžeta za 2018. godinu, ali se, kako je objasnio, “ne vidi za koje namene, a to je neophodno znati jer i vodovodi i kanalizacije su u lošem stanju”.

  Dodao je da Fiskalni savet zamera što prosečne penzije nisu vraćene na nivo od pre smanjenja, iako tadašnja kriza javnih finansija više ne postoji.

  “Penzije su stečeno pravo i vezane su za visinu uplate doprinosa, a mogle bi biti i pravno osporene, pa bi tako mogao nastati dodatni trošak. Nije više opravdano produžavati privremene mere smanjenja penzija”, rekao je Petrović.

  Fiskalni savet ima primedbu što nije ukinuta kontrola zapošljavanja u javnom sektoru i umesto toga analizirano gde ima viška, a gde manjka zaposlenih.

  Zarade u javnom sektoru su, kako je rekao, iznad ekonomske snage zemlje.On je rekao da povećanje plata u javnom sektoru za narednu godinu nije urađeno po uređenom sistemu jer je neko dobio 10 odsto, neko pet, a neko ništa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE