Fleš PROCENA za drugi kvartal: Pad BDP Srbije 6,5 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fleš PROCENA za drugi kvartal: Pad BDP Srbije 6,5 odsto

  Realni pad bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosi 6,5 odsto, pokazuje fleš procena Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

  Prema fleš proceni RZS, realni pad BDP Srbije u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 6,5 odsto.

  Kako se ističe u saopštenju, obračun kvartalnog BDP za drugi kvartal 2020. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen u saopštenju Kvartalni BDP u Republici Srbiji 31. avgusta.

  Radosavljević: Ne znači mnogo

  Pad BDP Srbije u drugom kvartalu koji je, posle Litvanije, najmanji u Evropi, ne znači mnogo jer je to “tipično za siromašne zemlje”, tvrdi profesor FEFA fakulteta u Beogradu Goran Radosavljević.

  “U svetu ima najmanje još desetak nerazvijenih zemalja koje imaju manji pad od Srbije, a Belorusija u prvoj polovini 2020. godine zvanično ima privredni rast”, rekao je Radosavljević za agenciju Beta.

  Manji pad BDP Srbije nego drugih evropskih zemalja nije, kako je rekao, rezultat dobre ekonomske politike države, već strukture privrede koja je bazirana na sektorima koji nisu pretrpeli veliki pad usled pandemije.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u nedelju da je drugi kvartal završen s padom BDP od 6,5 odsto, iako je projektovan bio mnogo veći, minus 15,4 odsto.

  Ona je rekla da je već u junu ostvaren blagi rast od 0,1 odsto i da je Srbija u drugom kvartalu bila druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, odmah iza Litvanije.

  Radosavljević je međutim rekao da predstavnici vlasti, objavljivanjem informacija pre no što ih saopšte nadležne službe, “derogiraju institucije”.

  On je rekao da, sudeći po objavljenim podacima o industrijskoj proizvodnji, rast vuku prehrambena, hemijska i Naftna industrija Srbije koja prošle godine zbog remonta nije radila.

  Međutim, posmatranje kratkih serija podataka, po rečima Radosavljevića, ništa ne govori o jednoj ekonomiji.

  Izvor: N1, FoNet, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE