Folksvagen najavljuje ukidanje do 7.000 radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Folksvagen najavljuje ukidanje do 7.000 radnih mesta

  Grupa Folksvagen objavila je danas da će ukinuti izmedju 5.000 i 7.000 radnih mesta do 2023. godine u svojoj istoimenoj jedinici Folksvagen (VW) u okviru mera štednje uvedenih radi finansiranja investicija u električna i autonomna vozila.

  “Zbog automatizacije i rutinskih zadataka kompanija očekuje da će i zmedju 5.000 do 7.000 radnih mesta nestati do 2023. godine”, navela je grupa u saopštenju i dodala da će smanjenje radne snage biti sprovedeno tako što se neće zamenjivati oni koji odlaze u penziju.

  Ova smanjenja dodaju se na već tekući program restrukturiranja koji predvidja da se do 2020. ukine 21.000 radnih mesta u svetu i uštedi više od tri milijardi evra.

  Istovremeno grupa Folksvagen namerava da podigne na 19 milijardi evra ulaganje u “stvari budućnosti”, kao što je uvodjenje električnih modela i autonomnih vozila, u odnosu na 11 milijardi koliko je najavljeno u novembru.

  Kompanija namerava da otvori oko 2.000 radnih mesta za razvoj softvera i elektronike, i navodi da je garancija zaposlenosti do 2025. godine postignut u dogovoru sa sindikatima ostaje na snazi.

  “Neće biti otpuštanja”, rekao je juče predsednik grupe Folksvagen Herbert Dis juče prilikom predstavljanja godišnjih rezultata.

  Domaći mediji su protekle nedelje pisali o mogućem otvaranju novog pogona Folksvagena u Srbiji. Ipak, stigla je vest da na tom putu stoji i velika prepreka u vidu Radničkog saveta koji namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP/Joerg Sarbach/

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE