Fond za POMOĆ UMETNICIMA koji su u pandemiji ostali BEZ PRIMANJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fond za POMOĆ UMETNICIMA koji su u pandemiji ostali BEZ PRIMANJA

  Sedam asocijacija, udruženja i saveza osnovalo je Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije, koji je namenjen svima zaposlenim u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i pandemije ostali bez ikakvih primanja.

  Fond su osnovali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), BAZAART, STANICA Servis za savremeni ples i udruženje likovnih kritičara AICA Srbija.

  U zajedničkom saopštenju se navodi da Fond solidarnosti treba da nadomesti nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć zaposlenima u kulturi i umetnicima.

  Fond solidarnosti je namenjen i onima od čijeg rada zavisi kulturna i umetnička produkcija modeli, statisti, tehničari, a nemaju nikakvih garantovanih radnih obaveza, niti prava, navodi se u saopštenju.

  Za korišćenje sredstava Fonda mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača. Prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji su u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

  Do sada je prikupljen novac za jednokratnu solidarnu pomoć za oko 150 osoba u iznosu od po 30.000 dinara bruto.

  Potpisnici očekuju odgovor Ministarstva finansija Srbije od kojeg su tražili oslobađanje od plaćanja poreza pri isplati solidarne pomoći, da bi ugroženi dobili maksimalno moguću pomoć.

  “Narednih dana biće pokrenuta i ‘crowdfunding’ kampanja u kojoj ćemo pozvati građane Srbije, pojedince i grupe, kao i pravna lica, da doniraju sredstva Fondu kako bi što veći broj ugroženih kulturnih radnika mogao da bude pomognut u, očigledno, produženom periodu krize”, piše u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE