FORBSOVA LISTA: Najbogatije žene na svetu u 2017. godini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FORBSOVA LISTA: Najbogatije žene na svetu u 2017. godini

  Od 2043 najbogatijih ljudi na svetu po listi koju je sačinio Forbs (Forbes), 227 su žene – što je više za 25 u odnosu na prošlu godinu. Žene čine 11 odsto ove liste, i zajedno zarađuju 852.8 milijardi dolara. Većina najbogatijih žena na svetu svoj novac je nasledila.

  Drugi put zaredom, Francuskinja Lilijan Betenkort (Liliane Bettencourt) je nabogatija žena sa bogatstvom od 39.5 milijardi dolara. Njeno bogatstvo je za 3.4 milijardi dolara veće nego prošle godine. Betenkort poseduje trećinu dobro poznate kozmetičke kuće „L’Oreal“ sa svojom decom. Njen otac Eužen Šiler (Eugene Schueller), osnovao je kompaniju 1907. godine, i preminuo 1957. godine.

  Druga po bogatstvu jeste Alis Valton (Alice Walton), koja je „teška“ 33.8 milijardi dolara, što je više za 1.5 milijardi nego prošle godine. Ona je jedina ćerka osnivača Wal-Marta Sema Valtona, nikada nije aktivno učestvovala u poslu, ali je naravno nasledila deonice i dividende Wal-Marta. Jedna je od četiri žena sa prezimenom Valton na listi, koje su zajedno teške 49.5 milijardi dolara. Druge su: svastika Kristi Valton, udovica njenog brata Džona, i njena rođaka, Eni Valter Kroenke, i Nensi Valton Lori.

  Na listi top 10 najbogatijih žena je grupa naslednica koje nisu toliko poznate javnosti, a koje su bogatstvo dobile od velikih i poznatih brendova. Žaklin Mars (Jacqueline Mars) je jedna od njih, koja ima bogatstvo od 27 milijardi dolara, a čiji je deda Frank Mars osnovao kompaniju „Mars“, najvećeg proizvođača slatkiša. Marija Franka Fisolo (Maria Franca Fissolo) vredna 25.2 milijardi dolara, zahvaljujući tastu koji je zaslužan za Nutellu, a njen poslednji muž Mikele Ferero (Michele Ferrero), sagradio imperiju „Ferrero Group“, a čiji proizvodi su nam vrlo poznati – „Ferrero Rocher“, „Kinder Chocolate“ i „Tic Tacs“. U tu „grupu“ spada i udovica Stiva Džobsa (Steve Jobs), Lorin Povel Džobs (Laurene Powell Jobs), koja je bogatstvo od 20 milijardi dolara dobila zahvaljujući deonicama u Eplu i Dizniju (Apple, Disney).

  Žena koja je imala najbolju godinu jeste Đina Rinehart (Gina Rinehart). Njeno bogatstvo je skočilo sa 6.2 milijarde na 15 milijardi dolara, što ju je učinilo najbogatijom osobom u Zapadnoj Autraliji, a 69. na svetu. Ona je ćerka Langa Henkoka, koji je osnovao kompaniju „Hancock Prospecting“, koja distribuira rudu gvožđa. Ona aktivno učestvuje u poslu, i nalazi se na čelu „Hancock Prospecting“, koju je iz bankrota ne samo dovela do stabilne pozicije, već i proširila.

  Evo liste 10 najbogatijih žena:

  1. Liliane Bettencourt, 39.5 milijardi dolara (L’Oreal);

  2. Alice Walton, 33.8 milijardi dolara (Wal-Mart);

  3. Jacqueline Mars, 27 milijardi dolara (Mars Inc; čokoladice);

  4. Maria Franca Fissolo, 25.2 milijardi dolara (Nutella; čokoladice);

  5. Susanne Klatten, 20.4 milijardi dolara (BMW);

  6. Laurene Powell Jobs, 20 milijardi dolara (Aplle, Disney);

  7. Gina Rinehart, 15 milijardi dolara (rude);

  8. Abigail Johnson, 14.4 milijardi dolara (menadžment novca);

  9. Iris Fontbona, 13.7 milijardi dolara (rude);

  10. Beate Hesiter, 13.6 milijardi dolara (supermarketi).

  Izvor: BIZLife

  Foto: Laurene Powell Jobs/YTB Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE