Forbsova lista najvećih svetskih javnih kompanija: Trkaju se Kinezi i Amerikanci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Forbsova lista najvećih svetskih javnih kompanija: Trkaju se Kinezi i Amerikanci

  Na prvih pet mesta ovogodišnje Forbsove liste najuspešnijih i najvećih javnih kompanija u svetu našle su se tri firme iz Kine i dve iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

  Među 2.000 najboljih, na prvom mestu je kineska banka “ICBC”, prati je “Čajna konstrakšn bank” (China Construction Bank), dok se na trećem mestu nalazi banka iz SAD “Džej Pi Morgan Čejs” ( JP Morgan Chase).

  Četvrtu poziciju je zauzela kompanija Berkšir hatavej (Berkshire Hathaway) iz SAD, a petu “Kineska poljoprivredna banka” (Agricultural Bank of China).

  Tokom proteklih nekoliko meseci, svet je posmatrao rast tenzije u trgovini izmedju Kine i SAD. Ogromna ekonomska moć dve zemje se ogleda i na ovogodišnjoj Forbsovoj listi “Global 2000”.

  Po prvi put od 2015. godine, Kina i SAD dele jednako prvih deset mesta. Ipak, SAD su i dalje dominantne posmatrajući ukupan broj kompanija iz te zemlje koji se nalazi na listi. Američke kompanije zauzimaju 30 odsto od ukupnog broja preduzeća na Forbsovoj listi.

  Kina na toj 16. godišnjoj Forbsovoj listi ima 291 kompaniju, dok su SAD na vrhu sa 560 kompanija.

  Broj kineskih kompanija koje su se ove godine našle na listi je porastao sa 262 koliko ih je bilo u 2017. godini.

  Na prvoj takvoj listi koja je sačinjena 2003. godine, bilo je svega 43 kompanije iz Kine. U međuvremenu, Japan, Ujedinjeno kraljevstvo i Južna Koreja su takođe ušle u prvih pet zemalja sa većinom kompanija.

  Lista “Global 2000”, koju je uradio taj američki časopis, ove godine obuhvatila je najveće i najuspešnije javne kompanije iz 60 zemalja sveta, rangirane prema veličini prihoda, profita, imovine i tržišne cene.

  Ukupno, kompanije na toj listi čine 39,1 biliona dolara u prodaji, 3,2 biliona dolara u dobiti, 189 biliona dolara u imovini i 56,8 biliona dolara u tržišnoj vrednosti. Ukupan profit raste iz godine u godinu, tako da dostiže i rast od “impresivnih” 28 odsto.

  Izvor: Forbes

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE