FT: Dominacija KINESKIH investicija u Srbiji "plaši" Evropu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FT: Dominacija KINESKIH investicija u Srbiji “plaši” Evropu

  Srbija je brzo postala jedan od najvećih primalaca direktnih kineskih investicija, posebno u prerađivački sektor i tehnologiju, što je uvećalo bojazni oko transparentnosti, upravljanja i geopolitike, piše britanski poslovni dnevnik Fajnenšel tajms (FT).

  Kineske kompanije su 2019. godine najavile 16 “grinfild” projekata u Srbiji i investicije od 625 miliona dolara i Kina je postala najveći izvor tih ulaganja u zemlji, pokazuju podaci fDi Marketsa, servisa FT sa sveobuhvatnom bazom podataka o prekograničnim “grinfild” investicijama.

  Pored “grinfild” investicija, snažno su povećane i integracije, akvizicije i drugi transferi. U 2018. činili su 20 odsto svih direktnih stranih investicija u Srbiji sa sumom od 650 miliona dolara od koje su jedino bile veće investicije iz Francuske – 711 miliona, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

  Prema podacima fDi Marketsa, kod “grinfild” investicija Srbija je četvrti po veličini primalac kineskih direktnih investicija posle Rusije, Španije i Nemačke.

  Gledano prema procentu BDP, Srbija je 2019. bila najveći primalac “grinfild” investicija u svetu, piše FT.

  FT navodi i da učešće Srbije u grupi 17+1 (u okviru kineske transkontinentalne inicijative Pojas i put) raste od 2008. i, navodi fDI Markets, u toj grupi nijedna zemlja u 2019. nije primila direktnih kineskih investicija za godinu dana koliko Srbija.

  Kina je “napravila od Srbije centar inicijative Pojas i put u centralnoj i istočnoj Evropi”, kaže istraživačica sa Odseka za politike i međunarodne odnose Univerziteta Oksford Tena Prelec.

  Ona je rekla i da Srbija nije bila mnogo izbirljiva u privlačenju investitora i da je privukla biznise niskog kvaliteta i male transparentnosti. Peking, kaže Prelec, radi na principu “moj novac, moja pravila”.

  “Kamate Evropske investicione banke nisu tako povoljne kao kineske… Vreme je novac. Ko može da čeka dve godine (na EIB). Kinezi su mnogo brži”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

  Takođe evropski zvaničnici upozoravaju zemlje koje žele u EU da ne zavise previše od Kine, a Prelec kaže da “zemlje EU treba da daju primer, ako ne žele da se njihovo susedstvo uplete i dužničke zamke i netransparentne ugovore”.

  Iako je EU daleko najveći trgovinski partner Srbije i izvor stranih investicija, “grinfild” ulaganja iz EU su opala sa 73 odsto ukupnih između 2005. i 2014, na 55 odsto u godinama nakon toga, navodi fDi Markets.

  FT navodi da su mete kineskih investitora u Srbiji uglavnom rudarstvo i prateća industrija, autombilska, tekstilna, hemijska industrija i sektor električnih komponenti, a ostalo su ulaganja u tehnologiju.

  Upravo ulaganja u tehnologiju i kompanija Huavej, kao i nedovoljna regulativa na tom planu Srbije, izazivaju posebnu zabrinutost.

  EU je 2019. inicirala poseban mehanizam skrininga direktnih stranih investicija kako bi zaštitila ključne industrije od stranog vlasništva, posebno zbog bojazni od krađe podataka od strane kineskih kompanija.

  Prelec ukazuje i na bojazni da će sa rastućim prisustvom Kine u ekonomiji Srbije biti teže Beogradu da se uskladi sa EU transparentnošću i standardima zaštite životne sredine kako se približava članstvo u EU.

  Međutim, kako je proces pridruživanja EU u zastoju, neki se brinu da će Srbija biti manje fokusirana na poštovanje tih standarda.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE