G7: Rast svetske ekonomije je najveći prioritet

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  G7: Rast svetske ekonomije je najveći prioritet

  Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) istakli su na kraju dvodnevnog samita u Japanu rast svetske ekonomije kao prioritet i ukazali na rizike izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

  “Rast svetske ekonomije je najveći prioritet”, navodi se u deklaraciji sa samita u mestu Ise, u centralnom delu Japana.

  Lideri G7 ponovili da su da će u tom cilju iskoristiti sva sredstva političke ekonomije.

  Na polju reformi ekonomija svojih zemalja, zvaničnici su se obavezali da će sprovesti strukturne reforme kako bi stimulisali rast, produktivnost i proizvodni potencijal.

  Povodom referenduma o budućnosti Velike Britanije u okviru Evropske unije, zakazanom za 23. jun, lideri G7 su istakli da bi britansko napuštanje Unije bilo veliki rizik za svetski rast.

  “Izlazak Velike Britanije iz EU preokrenuo bi trend trgovine i investicija, kao i stvorenih radnih mesta, i predstavlja rizik za rast”, navodi se u deklaraciji sa samita.

  U dokumentu su se lideri najrazvijenijih zemalja osvrnuli i na geopolitičke sukobe, terorizam i pitanje izbeglica, a posebno su izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru.

  “Zabrinuti smo zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i ističemo značaj rešavanja tog pitanja mirnim putem”, navodi se u deklaraciji.

  Grupa G7 – SAD, Velika Britanija, Francuska, Japan, Italija,  Kanada i Nemačka – podvukle su da sporovi moraju da se rešavaju pravnim sredstvima i da treba osigurati slobodne plovidbe i prelete u regionu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Carolyn Kaster

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE