GEFCO najavio još veću posvećenost i bržu realizaciju društveno odgovornih inicijativa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GEFCO najavio još veću posvećenost i bržu realizaciju društveno odgovornih inicijativa

  Već sedmu godinu zaredom, GEFCO, svetski lider u pružanju kompleksnih logističkih usluga i rešenja u lancu snabdevanja i evropski lider u autologistici, potvrđuje svoju posvećenost društvenoj odgovornosti, ključnoj za održiv rast kompanije.

  U 2018. godini, Grupa je nastavila da ostvaruje sve bolje rezultate u oblasti održivosti i istovremeno proširuje ekspertizu u svim oblastima poslovanja. Dodatno, kompanija je posvećena daljim inovacijama koje omogućavaju još efikasnija i ekološki prihvatljivija rešenja u skladu sa načelom “Partneri, bez granica”, što svedoči o spremnosti na saradnju sa svim zainteresovanim stranama.

  Veća posvećenost društveno odgovornom poslovanju

  Od pristupanja Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija 2009. godine, GEFCO primenjuje princip predostrožnosti u pogledu procenjivanja ekoloških rizika, čime pospešuje razvoj ekoloških tehnologija, zaštitu ljudskih prava i prava zaposlenih, kao i borbu protiv korupcije. Etički kodeks obavezuje zaposlene da poštuju ove smernice, dok se Etički odbor stara o njihovoj primeni na dnevnom nivou.

  U cilju unapređenja rezultata u ovoj oblasti, GEFCO je sproveo opsežnu analizu rizika u okviru sopstvenog poslovanja, ali i aktivnosti svih zainteresovanih strana. Zaključci analize omogućili su adekvatniju procenu rizika i definisanje prioriteta, te i priliku za novi pristup kompanije izazovima društveno odgovornog poslovanja. Kroz sveobuhvatni i kvantitativni pristup rizicima, primenjuju se efikasne kompanijske politike prilikom rešavanja izazova i praćenja napretka.

  Stefan Milje, izvršni potpredsednik za ljudske resurse i društveno odgovorno poslovanje u kompaniji smatra da: “Svojim odlukama i aktivnostima u velikoj meri utičemo na naše partnere i zaposlene, ali i na životnu sredinu. Možemo da budemo od koristi prilikom unapređenja tržišta, pospešimo jačanje lokalnih ekonomija i damo pozitivni doprinos širom sveta”.

  Značajniji ekološki učinak

  • Optimizovan, čistiji i efikasan transport

  Već drugu godinu zaredom, kompanija smanjuje emisiju ugljenika u oblasti transporta za 2 odsto, zahvaljujući specifičnim aktivnostima koje je realizovala tokom 2018. godine. Ovaj procenat je u skladu sa postavljenim ciljevima i rezultat je optimizacije transportnih tokova, unapređenja flote vozila i promovisanja rešenja koja nude konkretne alternative drumskom transportu. Inovacije su, osim tehnologija, ključni pokretač napretka, a proučavaju se i druga inovativna rešenja, kao što su transformacija vozila u električna ili povezan transport. U Španiji i Češkoj republici, GEFCO već pruža usluge prevoza kamionima sa dve prikolice dužine između 25 i 30 metara, što povećava količinu tereta i produktivnost, ograničava broj kamiona na putu, a ujedno smanjuje emisiju CO2.

  • Energetski efikasne operacije

  Na svih 300 lokacija širom sveta na kojima je prisutna, kompanija smanjuje uticaj na životnu sredinu i ljude, sa planom da ostvari ambiciozne ciljeve koji se odnose na nižu potrošnju energije i odlaganje otpada. Istovremeno, povećan je procenat reciklaže i povraćaja energije. U 2018. godini, Grupa je reciklirala 69 odsto svog otpada, a 59 poslovnih linija je dobilo sertifikat ISO 14001.

  • EcoVadis i CDP prepoznaju rezultate u oblasti društveno odgovornog poslovanja

  U 2018. godini, kompanija je dobila zlatni EcoVadis sertifikat, koji se dodeljuje za ostvarene rezultate u četiri oblasti: upravljanje uticajem na životnu sredinu, prakse u oblasti ljudskih resursa, etika i poslovna kultura i politika nabavke. Osim toga, kompanija je dobila još dva boda u odnosu na 2016. godinu, što je ukupno 64 od mogućih 100 bodova. Grupa je ponovo svrstana u prvih 5 odsto kompanija u oblasti društveno odgovornog poslovanja, od ukupno 30.000 koje su obuhvaćene procenom.

  Takođe, dobila je ocenu „B“ na CDP upitniku (ranije poznat kao Projekat za smanjenje karbonskog otiska) o klimatskim promenama. Ova organizacija prikuplja informacije na globalnim nivou i omogućava kompanijama, gradovima, državama i regijama da mere svoj uticaj na životnu sredinu i njime adekvatnije upravljaju. Raspon ocena je od A do D, što znači da se GEFCO nalazi iznad proseka u svom sektoru.

  • Partnerski pristup društveno odgovornom poslovanju

  Kompanija GEFCO svakodnevno sarađuje sa svojim partnerima, kupcima i zainteresovanim stranama kako bi postigla najviše standarde odgovornosti u skladu sa svojim načelom „Partneri, bez granica“. Krajem 2018. godine, 1.478 pružalaca usluga u drumskom saobraćaju potpisalo je Povelju o odgovornoj nabavci kompanije, što predstavlja 76 % redovnih troškova u ovoj oblasti.

  Inovacija, zajednička vrednost

  GEFCO posluje u okruženju koje se brzo menja, a nove tehnologije menjaju proizvodne procese i oblikuju nove trendove. Izazovi mogu da predstavljaju prilike za razvoj, ali je potreban inovativan pristup, a kompanija GEFCO ulaže velike napore da inovacije postavi u središte svoje strategije i podrži ih na svim nivoima organizacije. Cilj kompanije glasi: predvideti budućnost lanca snabdevanja na osnovu efikasnih i održivih rešenja uz visoku dodatu vrednost. Imajući u vidu da kompanija smatra da su ljudi njena glavna prednost, Grupa je 2018. godine pokrenula „GEFCO Fabriku inovacija“.

  Ova inicijativa podržava zaposlene u razvijanju i istraživanju inovativnih ideja i njihovom pretvaranju u rešenja koja pospešuju poslovni rast. Partnerstvo sa kompanijom Techstars, koja je globalni start-up akcelerator, pruža Grupi pristup jedinstvenom inovacionom ekosistemu, ali i mnoštvu inovativnih i održivih rešenja.

  GEFCO Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju za 2018. godinu možete pronaći OVDE.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE