Gligorov: Nerealna očekivanja oko rasta Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gligorov: Nerealna očekivanja oko rasta Srbije

  Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov kaže da su optimistična očekivanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će Srbija ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto, kao i da je “dosta nerealno” da iduće godine bude 3,5 odsto.

  “Optimistično je to očekivati, ali nije nemoguće. Ako bude dva, to će biti dobro. Plan za iduću godinu je da bude 3,5 što je dosta nerealno. Mi smo prognozirali da će biti oko 2,5 ili 2,6 odsto”, rekao je Gligorov novinarima iz Srbije koji su posetili Bečki institut za međunarodne ekonomske studije.

  Gligorov je naveo da je pristup Srbije evropskom tržištu bio veoma značajan za srpsku privredu, koja je “poslednjih deset godina dosta rđavo poslovala” i imala prosečnu stopu rasta “jedva iznad nule”.

  “Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju se pokazao kao izuzetno koristan od 2008. i 2009. godine, jer je značajno povećan izvoz Srbije na tržište EU održao proizvodnju u Srbiji, pa i dohodak i standard poslednjih četiri-pet godina.

  Izvoz na tržište EU je dupliran, na tržištu u regionu je stagnirao, dok se izvoz u Rusiju smanjio. Ključno je za privredu Srbije da održi taj slobodan i otvoren pristup tržištu EU”, naveo je Gligorov.

  Gligorov smatra da je “delimično iscrpljena” strategija EU prema regionu Zapadnog Balkana koncentrisana u ideji da se ekonomskim sredstvima podrži stabilnost i sigurnost regiona koji je bio suočen ratovima ’90-tih godina prošlog veka, a da je trenutno fokus na pitanju kako neposredno uticati na stanje bezbednosti u regionu.

  “Sada je pitanje kako da se neposrednije utiče na stanje bezbednosti u regionu kako bi uopšte bilo moguće da se zemlje regiona, među kojima je i Srbija, učlane u EU. Mislim da je to novi pristup da će ekonomska aktivnost više zavisiti od bezbednosti nego što je ranije bilo da bezbednost bude zasnovana na područje ekonomske stabilnosti”, rekao je Gligorov.

  Izvor: Beta

  Foto: Medija Centar

  What's your reaction?

  Komentari

  • milan

   Četvrt veka sam privrednik, po svim parametrima, veoma uspešan, samonikao, od nule i isto toliko pokušavam da proniknem u tajne ekonomije, pre svega makroekonomije i sve sam više uveren da su ti parametri rasta, GBT i sve ostalo, POTPUNO POGREŠNI, zapravo ne pokazuju ništa ili su potpuno neprimenljivi i nekomparabilni u odnosu na druge, razvijene zemlje...npr. dođe United Steel i kupi smederesvsku Železaru za oko 20 miliona $ i ekonomisti to knjiže kao ino-ulaganje a onda napravi milionski dug i ostavi je državi za 1 $ ?!? Ili evo sad, dođe SIEMENS i kupi Milanoviće, mi još čestitamo, ej Nemac kupio srpsku kompaniju i mi čestitatamo...da ne pričam o Bugarima, Slovencima i drugim prodajama i privatizacijama u Srbiji...ili ovo igranje sa visinom spoljnog duga, padne dolar, NBS veštački gura dinar i dug od oko skoro 80% padne na skoro 60% !!! A nominalno ostane skoro pa isti...koga bre zajebavaju ti 'ekonomisti', dobro je neko rekao da ekonomija i nije nauka nego veština...ili ovo sa rastom, ko može da realno izračuna rast kada ti je 40 pa i više procenata u sivoj zoni, pa neke zemlje EU su htele da u GBT uvrste i prihod od nelegalnih poslova i prostitucije samo da bi pokazale to što žele, da im JE VEĆI ! Običan narod živi sve lošije, nažalost, i neće ga spasti informacija da li će rast za sledeću godinu biti 2 ili 3%, gladan ne može da čeka ! Nama su potrebne REFORME, korenite promene u prosveti u zdravstvu u državnom činovničkom aparatu a posebno u državnim firmama a tek u onim koje dotiramo iz budžeta...pogledajte bilo koji budžet za bilo koju proteklu godinu, ima čini mi se oko 1.200 stavki, bar 600 je potpuno suvišnu, ekonomiti pročitajte i iskomentarišite, ej Mizej afričke umetnosti mislim jedno 600-700 miliona dinara...tako da neprestano pisanje i licitiranje o visini rasta je samo zamajavanje naroda i popunjavanje praznog prostora u bezidejnosti ekonomista koji više liče na sportske komentatore nego li na one za šta su se školovali...mislim da ova vlast hoće nešto da promeni ali da igra po standardnom zapadnom modelu koji su kreirali oni koji od toga imaju koristi...ako smo imali hrabrosti da 'sedimo na dve stolice' i da budemo i sa zapadom i sa istokom, onda treba da i u privredi gledam samo naš interes !

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE