Gligorov: U budžetu ima para za veće plate i penzije ali ima i problema

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gligorov: U budžetu ima para za veće plate i penzije ali ima i problema

  Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je da u budžetu Srbije ima novca za povećanje plata u javnom sektoru i penzija ali da to može izazvati određene probleme u državnoj kasi i privredi.

  “Povećanje plate i penzije doprinelo bi brzoj i značajnoj političkoj podršci Vladi Srbije, predsedniku države, i partijama na vlasti, ali postoji nekoliko razloga da se budžetski suficit iskoristi za druge potrebe”, rekao je Gligorov za Betu.

  Jedan od problema je, kako je objasnio, što rast plata i veća potrošnja utiču na rast uvoza i spoljnotrgovinskog deficita, što bi moglo da ima negativan uticaj na rast ukupne proizvodnje.

  Kako je naveo, drugi razlog koji ne ide u prilog povećanju plata i penzija je uticaj tog povećanja na rast plata u privatnom sektoru, a posledica bi mogla biti smanjen interes za ulaganja u izvozni sektor privrede.

  “Treći razlog koji ne podržava rast plata u javnom sektoru i penzija je to što povećanje ne bi bilo jednokratno već trajni izdatak iz državne kase. Sada ima para u budžetu, ali potrebno je da ih bude i u narednim godinama”, rekao je Gligorov.

  On je istakao da ako bi se sada povećale plate u javnom sektoru i penzije ne bi bilo moguće smanjenje poreza ili bar ne trajno, što je jedna od mera podsticaja investicija.

  Po rečima Gligorova, ako bi privredni rast ostao spor to bi moglo da napravi fiskalni problem, možda bi bila potrebna devalvacija dinara i brza inflacija pa bi opet bila potrebna stabilizacija.

  “Postoje alternativni načini da se iskoristi budžetski suficit, a da oni posredno utiču na povećanje primanja zaposlenih, a onda i penzija”, rekao je Gligorov.

  Izvor: Beta

  Foto: Medija centar Beograd

  What's your reaction?

  Komentari

  • Brane

   Drugim rečima g.Gligorov kaže : Ne presipajte iz šupljeg u prazno, jerbo će da posle ostane prazno !

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE