Globalni pakt o POVEĆANJU cene nafte

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Globalni pakt o POVEĆANJU cene nafte

  Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači tog energenta postigli su dogovor da povećaju cene nafte smanjenjem njene proizvodnje za gotovo 10 miliona barela dnevno.

  Da je postignut dogovor o smanjenju svetske proizvodnje nafte za oko 10 odsto, izjavili su zvaničnici nekoliko država koji su učestvovali u današnjim pregovorima putem video veze.

  Ministar energetike Meksika napisao je na Tviteru da su se države dogovorile da od 1. maja smanje proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno, a kuvajtski ministar za naftu objavio je sličnu informaciju.

  Iransko ministarstvo za naftu takođe je na Tviteru objavilo da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

  U toj objavi je navedeno da su se članice OPEK i druge države među kojima je Rusija (takozvani OPEK plus) složile da Meksiko smanji proizvodnju za samo 100.000 barela tokom ta dva meseca.

  Opiranje Meksika da smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno, koliko je traženo od te države, bilo je glavni kamen spoticanja u pregovorima.

  Iako je Meksiko prvobitno blokirao dogovor, predsednik te zemlje Andres Manuel Lopes Obrador rekao je da se s američkim predsednikom Donaldom Trampom dogovorio da SAD delom doprinesu smanjenju proizvodnje nafte umesto Meksika.

  Lopes Obrador je kazao da se s Trampom dogovorio da Meksiko smanji proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno, a da SAD smanje za dodatnih 250.000 barela dnevno. Tramp je kasnije potvrdio da je postigao sporazum s Meksikom.

  Prevelika proizvodnja nafte u svetu i ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovele su do pada cene nafte na najniži nivo od 2002. godine.

  Samo od početka godine cena sirove nafte pala je 50 odsto. To je pomoglo potrošačima i firmama kojima je nafta neophodna, ali je nanelo štetu mnogim državama i kompanijama pošto su im troškovi proizvodnje postali neisplativi.

  Sporazum OPEK plus država je bez presedana i po količini smanjenja proizvodnje nafte i po broju zemalja koje u tome učestvuju. Mnoge od tih država dugo vremena su bile ljuti rivali u energetskoj industriji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE