Godina prođe, proslava Nove godine nikad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godina prođe, proslava Nove godine nikad

  Taman pomislimo da je kraj, taman se naši želudac i jetra malo oporave, kad ono stari kalendar kuca na vrata – opet Nova godina. Neki je zovu srpska, neki pravoslavna, kakvo god joj ime dali, proslava Nove godine po Julijanskom kalendaru nekako se uvrežila i ustalila. Prošle noći su organizovani dočeci u klubovima, kafanama, na trgovima. Javni servis imao je i slavnjenički televizijski program – “Novogodišnja bajka RTS-a”. Vaše pravo da sve šljašti i da vas zajedno zabavljaju narodnjaci i zabavnjaci.

  Razapeti između dva kalendara, nijednog se ne odričemo. Godina prođe, proslava Nove godine nikad.   Samo još  da za ovaj doček po starom kalendaru izdejstvujemo nova pravila – neradan dan. U međuvremenu, crkva i država se možda nisu zvanično dogovorile oko Nove godine, ali oko uplate doprinosa za sveštenike jesu. Naime, proteklog vikenda stigla nam je i vest da je prošle godine za 2.259 sveštenika i verskih službenika država uplatila skoro 222 miliona dinara na ime doprinosa za  zdravstveno i penzijsko osiguranje.

  Gorepomenuti novogodišnji slogan može da se primeni i na proteste u Srbiji, u tome imamo ozbiljno iskustvo. Vlast prođe, protesti nikad. I ove subote se protestovalo u Beogradu, i još nekoliko gradova Srbije. Jedna fotografija sa beogradskog protesta “Jedan od pet miliona” privukla je posebnu pažnju. Na fotografiji je učesnik studentskih protesta 1968. koji na sebi nosi parolu sa ispisanim godinama demonstracija u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Spisak se samo produžava…

  Vikend za nama upamtićemo i po najavama pooštrene kaznene politike za najteža krivična dela. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović  najavio je da će Srbija biti jedna od zemalja sa najoštrijim sankcijama za ta krivična dela. Ponovo smo lideri.

  “Zamislite kakva je to pravda ako presuda za teška krivična dela stiže za šest, sedam ili osam godina. Zato će ubuduće sudovi imati rok od godinu dana za donošenje presude”, rekao je Stefanović.

  Predsednik Srbije  Aleksandar Vučić najavio je da će konačno biti uvažena inicijativa o uvođenju doživotnog zatvora za pedofile i ubice dece. Inicijativu je otac ubijene devojčice Tijane, Igor Jurić, podneo u ime svoje fondacije još u novembru 2017. godine. Takav zahtev je podržalo 160.000 građana, ali parlament za njega nije imao sluha.

  Još jednu “pobedničku” vest saopštio je ministar energetike Aleksandar Antić. On je rekao da cena struje za građane Srbije nije poskupela više od dve godine, da je najniža u Evropi i da neće biti promenjena u narednom periodu.

  Posle ovakvih vesti sigurno ćete lakše moći da podnesete i ovaj postnovogodišnji mamurluk po Julijanskom kalendaru.

  Srećan ponedeljak, svima koji slave!

  Izvor: BIZLife

  Foto: RTS print screen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE