Godinu dana od #MeToo: Muški menadžeri u paranoji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godinu dana od #MeToo: Muški menadžeri u paranoji

  U muškom svetu finansija pokret protiv seksualnog uznemiravanja je proizveo paranoju koja prerasta u rodnu diskriminaciju i ugrožava napredovanje žena. Međutim, ovaj fenomen nije ograničen na svet finansija.

  Ne sedajte pored koleginice u avionu, rezervišite hotelske sobe na različitim spratovima, izbegavajte sastanke iza zatvorenih vrata, nema više večera nasamo – tako godinu dana od izbijanja pokreta protiv seksualnog uznemiravanja glasi nepisani kodeks ponašanja u finansijskom srcu sveta.

  “Vukovi” sa Volstrita drže odstojanje od mladih koleginica i u liftu, neki imaju pravilo da se ne sastaju s njima u sobama bez prozora, a jedan je po savetu supruge advokatice usvojio pravilo da nema poslovnih večera sa ženom mlađom od 35 godina.

  Na osnovu razgovora sa više od 30 viših rukovodilaca, Blumberg je zaključio da su mnogi preplašeni, ne znaju kako da se ponašaju i imaju osećaj kao da “hodaju po jajima”.

  Kako im je rekao jedan finansijski savetnik, zaposliti ženu je postao nepoznati rizik, jer šta ako nešto shvati pogrešno. U sektoru finansija ovakvo preterivanje dovelo je do rodne segregacije.

  Fenomen nije ograničen na svet finansija, jer muškarci širom SAD preispituju ponašanje na poslu kako bi se zaštitili od političke korektnosti koja im deluje preterano. Na Volstritu je inače malo žena na rukovodećim mestima i dugo se gajila kultura rešavanja ovog problema daleko od očiju javnosti. Zbog toga i nije bilo skandala poput onog sa Harvijem Vajnstinom u filmskoj industriji. Sada rizikuje da još više postane muški klub.

  Muškarci koji rade za investicione fondove, advokatske firme i banke pristali su da govore o problemu samo anonimno. Kažu da sasvim razumeju američkog potpredsednika Majka Pensa koji je rekao da nasamo večera samo sa svojom ženom. Neprijatno se osećaju u društvu koleginica, posebno ako su mlade i atraktivne, jer strahuju od glasina ili potencijalne tužbe.

  I one su “zbunjene”

  Ni žene ne znaju kako da se izbore s novonastalom situacijom koja im utiče na karijere. Jedna se požalila da je kolege više ne pozivaju na neobavezno piće posle posla, a šef na sastanku koji bi trebalo da je privatan ostavlja vrata širom otvorena.

  Reakcije na aferu možda odišu paranojom, ali muškarci se najviše plaše lažnih optužbi i situacije koju ne mogu da kontrolišu. U januaru, dok se pokret “Me too” zahuktavao, šef jedne velike finansijske kuće je prestao da pravi tradicionalne godišnje žurke u svom penthausu u Majamiju.

  U promenjenom okruženju glavno pitanje je da li će ovakva reakcija na kraju da ugrozi napredovanje žena. Budući na dominaciju muškaraca na rukovodećim pozicijama, jedna od najgorih posledica za žene mogao bi da bude gubitak muških mentora.

  “Nema dovoljno žena na najvišim položajima koje bi same proizvele novu generaciju. Da biste napredovali, proces je takav da neko na višem nivou prati vaš rad, daje vam šansu i voljan je da se založi za vas unutar firme. Teško da takav odnos može da se razvije ako nadređeni nije spreman da održava sastanke jedan na jedan sa koleginicom”, kaže Liza Kaufman, izvršni direktor kompanije Lasal sekjuritiz.

  Mentor može da potapše koleginicu po leđima, ali najbolje samo figurativno. Ako joj stvarno spusti ruku na ovaj deo tela, velike su šanse da će to biti protumačeno kao seksualno uznemiravanje. Takav je odgovor dalo 30 odsto Amerikanki u jednoj skorijoj anketi.

  Takođe, viceve o seksu na radnom mestu uznemiravanjem smatra trećina žena i upola manje muškaraca. Za većinu pripadnika jačeg pola posmatranje intimnih delova koleginice nije uvek seksualno uznemiravanje, dok za dve trećine žena jeste, pa je sasvim razumljivo zašto im se čini kao da “hodaju po jajima”, prenosi POLITIKA.
  [preporucene_vesti ids=”309337″]

  Izvor: Politika

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE